Știri externe

Donal Trump provoacă un cutremur total după ultima sa decizie care ar putea afecta milioane de oameni

Cine a crezut că războiul comercial al președintelui Donald Trump a ajuns la final s-a înșelat: șeful de stat american a anunțat că tarifele vor crește din nou, scrie CNN. Președintele Donald Trump a avertizat că aproximativ 150 de țări au la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a negocia acorduri comerciale cu Statele Unite, altfel se vor confrunta cu tarife vamale mai ridicate. Președintele american a spus că negocierile merg prea lent pentru a permite discuții individuale cu toate țările interesate, iar dacă nu se ajunge la acorduri două sau trei săptămâni, SUA va impune unilateral noile tarife.

La finalul vizitei sale în Orientul Mijlociu, vineri, Donald Trump a spus că negocierile comerciale progresează prea lent pentru a mulțumi toate țările care vor să încheie un nou acord comercial cu Statele Unite.

Trump spune că sună ceasul pentru 150 de țări
Așadar, președintele american a anunțat că va mai oferi câteva săptămâni altor țări, iar apoi secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, și secretarul Comerțului, Howard Lutnick, vor anunța pur și simplu partenerii comerciali ai Americii care vor fi noile tarife.

„Avem, simultan, 150 de țări care vor să încheie un acord, dar nu poți să te întâlnești cu atâtea țări,” a spus Trump în cadrul unei mese rotunde de afaceri la Abu Dhabi, vineri.

„Așa că, la un anumit punct, în următoarele două până la trei săptămâni, cred că Scott și Howard vor trimite scrisori în care, în esență, vor spune – vom fi foarte corecți – dar le vom spune oamenilor cât vor plăti pentru a face afaceri în Statele Unite.”, a adăugat președintele american.

Pe 9 aprilie, Donald Trump a suspendat așa-numitele tarife reciproce masive, pe care le-a anunțat de „Ziua Eliberării”, pe 2 aprilie. Pauza era menită să dureze 90 de zile, pentru a permite țărilor să negocieze cu administrația. Oficialii administrației Trump au spus că aproximativ 100 de țări s-au oferit să negocieze acorduri, ceea ce pune o presiune uriașă pe negociatorii comerciali ai SUA pentru a încheia angajamente noi cât mai rapid.

Fără aceste acorduri negociate, Trump ar putea impune tarife reciproce – unele dintre ele de până la 50%. Tarifele nu sunt tehnic reciproce, iar multe țări mici, cu dezechilibre comerciale mari față de SUA, ar ajunge să suporte poveri tarifare semnificative.

„Cred că le-ar putea contesta, dar, în mare parte, cred că vom fi foarte corecți, însă nu este posibil să ne întâlnim cu toți cei care vor să o facă,” a spus Trump.

Trump a mai vehiculat o idee similară anterior, deși într-un interval de timp care a expirat de atunci. Pe 23 aprilie, în Biroul Oval, Trump a spus că administrația sa va „stabili tariful” pentru țările care nu reușesc să negocieze termeni noi în următoarele săptămâni.

„La final, cred că vom avea acorduri excelente și, apropo, dacă nu avem un acord cu o companie sau o țară, vom stabili tariful. Aș spune în următoarele câteva săptămâni, nu-i așa? Așa cred. În următoarele două, trei săptămâni. Vom stabili valoarea,” a spus Trump luna trecută.

Până acum, administrația Trump a reușit să anunțe două noi cadre de negocieri comerciale care au dus la reducerea tarifelor sau a barierelor comerciale cu alte țări. Primul a fost cu Regatul Unit, anunțat la începutul acestei luni, iar al doilea a fost cu China, negociat de Bessent și reprezentantul comercial american Jamieson Greer la Geneva, weekend-ul trecut.

Negociatorii lui Trump au spus că sunt în discuții active cu aproximativ o duzină de țări, iar Trump a spus că este aproape de a anunța mai multe acorduri. Administrația a declarat anterior că India și Japonia sunt aproape de un cadru de acord, la fel și Coreea de Sud, deși acolo urmează să vină un nou guvern, ceea ce va întârzia negocierile.

Noile tarife
Nu este clar ce noi tarife va stabili Trump pentru țările care nu reușesc să încheie un acord cu Statele Unite în săptămânile următoare și dacă aceste tarife vor înlocui definitiv tarifele reciproce suspendate sau vor servi doar ca o măsură interimară în timp ce negocierile continuă. Între timp, Statele Unite mențin un tarif universal de 10% pe aproape toate bunurile importate în America, plus rate mai mari pentru anumite produse.

Deși Lutnick și alți oficiali din administrație au descris tariful de 10% ca fiind o „bază”, Trump a respins această idee la începutul lunii, sugerând că importatorii americani vor plăti un tarif de peste 10% pentru bunurile aduse din majoritatea țărilor.

După anunțarea cadrului de negociere cu Regatul Unit, Trump a spus că alte țări nu vor primi un acord la fel de bun. Spre deosebire de Marea Britanie, al cărei tarif a fost stabilit la 10%, alte țări vor plăti o rată mai mare, a spus Trump.

Asta înseamnă că tarifele vor fi mai mari decât sunt acum: potrivit Fitch Ratings, chiar și cu pauza de 90 de zile pentru tarifele reciproce, care urmează să expire pe 8 iulie, Statele Unite mențin un tarif mediu de 13% pe bunurile importate. Deși este mai mic decât cel de 23% în vigoare săptămâna trecută, înainte ca administrația Trump să accepte scăderea tarifelor pentru bunurile chinezești, este cu mult peste rata medie de 2,3% dinainte ca Trump să preia pentru a doua oară funcția de președinte.

Tarifele ar putea crește mult mai mult: Trump a spus luna trecută că va declara „victorie totală” dacă taxele de import ar ajunge la 50% într-un an.

Poziția oscilantă a lui Trump privind tarifele a generat o incertitudine enormă pentru mediul de afaceri dar și pentru consumatori, iar economiștii dconsideră că șansele unei recesiuni în SUA, deși mai mici după ce Trump a renunțat la multe dintre politicile comerciale agresive, nu pot fi ignorate. A zguduit, de asemenea, piețele financiare, trimițând bursele în scădere înainte de o revenire în ultimele săptămâni, pe măsură ce Trump s-a arătat deschis negocierilor comerciale.

Unde sunt acordurile?
Trump a spus anterior că administrația sa lucrează rapid la zeci de acorduri care ar putea face comerțul mai echitabil și ar aduce producția înapoi în SUA.

„Trebuie să înțelegi, mă ocup de toate companiile, țări foarte prietenoase. Ne întâlnim cu China. Ne descurcăm bine cu toată lumea. Dar, în cele din urmă, eu am încheiat toate acordurile. Am încheiat 200 de acorduri,” a spus Trump într-un interviu pentru revista Time luna trecută.

Trump a spus în interviul realizat la sfârșitul lui aprilie că va anunța aceste acorduri „în următoarele trei până la patru săptămâni.” În aceeași săptămână, Trump a spus că va anunța acordurile în două până la trei săptămâni.

În ciuda retoricii lui Trump și a administrației sale, acordurile comerciale reale durează mult, adesea ani, pentru a fi negociate. Ele implică, de obicei, acorduri incredibil de complexe, care se afundă în detalii despre diverse bunuri și bariere netarifare. De asemenea, implică considerente politice semnificative, întrucât diverse părți încearcă să protejeze alegătorii cu interese speciale.

Așadar, recunoașterea de vineri a lui Trump că sute sau chiar zeci de acorduri nu sunt posibile într-un timp atât de scurt arată limitele tacticii de a amenința cu tarife pentru a obține concesii rapide de la partenerii comerciali care au propriile interese. Între timp, americanii vor plăti mai mult pentru bunurile care nu sunt produse în Statele Unite, a concluzionat CNN.

0106

Comments are closed.