Conversația telefonică a lui Donald Trump cu Vladimir Putin este în desfășurare, a confirmat, luni, Casa Albă. Anterior, administrația americană a comunicat că președintele Donald Trump devine tot mai „frustrat” în ce-i privește pe Volodimir Zelenski și Vladimir Putin. Liderul american și-a exprimat speranța pentru o „zi productivă”.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, discută astăzi cu Vladimir Putin și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, o nouă etapă în încercările administrației americane de a obține o pace în Ucraina. Vicepreședintele Vance a declarat, luni, că Donald Trump îl va întreba pe Putin dacă este „serios” în legătură cu pacea în Ucraina.
„Negocierile durează deja de ceva vreme. Ne-am dat seama că suntem într-un impas aici. Cred că președintele o să-i spună președintelui Putin – uite care-i treaba, sunteți serios? Vreț cu adevărat pacea?”, a spus JD Vance la bordul Air Force Two, în fața jurnaliștilor.
„Există multe beneficii economice de care putem profita prin dezghețarea relațiilor cu Rusia și ale voastre cu restul lumii, dar nu le veți obține dacă continuați să ucideți atâția oameni nevinovați”, a continuat Vance, vorbind de ipoteticul dialog dintre Trump și Putin.
Deși nu a putut să specifice clar un obstacol aflat în fața armistițiului din Ucraina, Vance a reiterat „întrebarea deschisă” – dacă Putin chiar este serios când psune că-și dorește să negocieze pacea.
„El (Putin – n. red.) a făcut niște concesii. A făcut niște pași în aceste conversații. Dar nouă ni se pare că suntem într-un punct în care ne lovim de un impas și de aceea președintele vrea să vorbească cu el la telefon. Cred sincer că președintele Putin nu știe cum să iasă din acest război”, a mai adăugat vicepreședintele american.
Deși discuția Trump-Putin e crucială, șeful de la Kremlin are puține motive de îngrijorare
Până acum, Putin a demonstrat în mod consistent că este determinat să continue războiul de distrugere a Ucrainei pe care l-a pornit în urmă cu peste trei ani și că nu are niciun interes să înceapă negocieri de pace cu bunăcredință.
Șeful de la Kremlin a arătat, până acum, doar dispreț față de procesul de pace – înaintea de întâlnirea de săptămâna trecută de la Istanbul a refuzat să spună clar până în ultimul moment dacă se va prezenta pentru a discuta cu Zelenski sau dacă va trimite o delegație – până la urma, a trimis o delegație la un nivel atât de mic încât partenerii de discuție s-au simțit, pe bună dreptate, insultați.
Pare că șeful de la Kremlin se simte încurajat de tonul extrem de prietenos al administrației Trump și de disensiunile dintre aceasta și Uniunea Europeană.
În acest moment, deși discuția Trump-Putin este una cu mize mari, dacă președintele american nu reușește să pună noi presiuni pe Putin, acesta din urmă are puține motive de îngrijorare.