Administrație și Politică

Demisia liderului încurcă major planurile lui Nicușor Dan. Scena politică tocmai s-a cutremurat. Prima mare problemă a președintelui

Nicușor Dan a dat de prima mare problemă. O demisie importantă pe scena politică, care va provoca un cutremur mare în cel mai mare partid al țării va încurca mult negocierile pentru noul guvern.

Demisia liderului încurcă major planurile lui Nicușor Dan

După prezidențiale, partidul lui Ciolacu este împărțit între a intra într-un viitor și guvern și o viitoare Coaliție și trecerea în Opoziție. Decizia social democraților este așteptată atât de președintele ales cât și de celelalte partide care își vor programa ședințele după CPN-ul PSD.

Surse din partid spun că în momentul de față, direcția pe care vor să meargă cei mai mulți din PSD este de a trece în Opoziție și să sprijine un guvern minoritar, condus de Ilie Bolojan. „Ar fi cea mai bună variantă și pentru reconstrucția partidului”, spun sursele citate.

Vor negocia niște condiții în programul de guvernare, pentru susținerea unui guvern minoritar. Marcel Ciolacu și-ar fi negociat deja întoarcerea la șefia Camerei Deputaților, însă în partid au apărut deja voci care cer schimbarea conducerii partidului după eșecurile din ultima perioadă.

Este de așteptat ca fostul premier să își anunțe demisia din funcția de președinte al PSD chiar la ședința de marți, ceea ce va antrena o campanie electorală internă în partid, pentru cine va prelua conducerea social-democraților, ceea ce ar putea să facă dificilă o intrare la guvernare în acest moment.

Potrivit unor surse politice președintele interimar al PNL Cătălin Predoiu a avut și o discuție cu președintele interimar al României Ilie Bolojan. Bolojan rămâne prima opțiune de premier pe care intenționează să o facă Nicușor Dan, mai ales în varianta în care PSD decide să treacă în Opoziție.

În PNL sunt însă și lideri care sunt de părere că partidul nu ar trebui să intre la guvernare, ci să susțină din Parlament un guvern de tehnocrați. Surse din Partidul Național Liberal recunosc însă că decizia va fi, cel mai probabil, la Ilie Bolojan, care își dorește să fie premier, chiar dacă preluarea guvernării ar veni la pachet cu măsuri economice nu tocmai populare.

În Opoziție ar putea trece și UDMR. Partidul lui Kelemen Hunor, care a contat decisiv în victoria lui Nicușor Dan la prezidențiale, ia în calcul să nu intre în viitorul guvern, mai ales dacă acesta va fi unul minoritar. Relația tensionată cu USR din guvernările trecute și lipsa unor garanții clare în protocolul unei viitoare Coaliții vor trimite UDMR în băncile Opoziției.

În USR, imediat după alegerea lui Nicușor Dan liderii au început deja să își facă planuri de intrare la guvernare. Surse din partid susțin că văd posibil un guvern minoritar PNL-USR cu o parte dintre miniștri tehnocrați, în special ministrul Finanțelor pentru a putea lua măsuri pentru reducerea deficitului bugetar și pentru creșterea încrederii partenerilor externi și a investitorilor

017

Comments are closed.