După un an plin de promisiuni electorale, starea României după încheierea alegerilor nu e cea mai bună. O confirmă chiar preşedintele ales, Nicuşor Dan. Invitat într-o ediţie specială Observator, acesta a vorbit despre problemele urgente cu care se confruntă ţara noastră, dar şi despre posibilele soluţii pentru redresarea economică după ce, ieri, Comisia Europeană a înrăutăţit estimarea privind creşterea economică a României în acest an.
„Urgenţele sunt deficitul, fără discuţie, astfel încât, ca nu cumva să avem o scădere a raitingului, care să alunge practic investitorii din România, deci deficitul, fără discuţie, este principala temă”, a declarat Nicuşor Dan.
După şase scrutinuri electorale, dintre care unul anulat şi reluat câteva luni mai târziu, România iese din campania electorală şi dă de realitatea economică, socială, dar şi politică în care se află. Un deficit bugetar de 2,3% din produsul intern brut în primele luni din acest an şi partide care încă nu şi-au găsit liniştea după rezultatele alegerilor prezidenţiale câştigate, în premieră, de un candidat independent. „E nevoie de o clarificare internă la PSD ca să vadă care este direcţia pe care o vor. Eu mi-aş dori foarte tare ca ei să să vină într-un guvern pro-occidental solid, cu sprijin solid majoritar”, a continuat preşedintele ales.
Ciolacu ar urma să-şi dea azi demisia de la şefia PSD
După ce PSD nu a reuşit să-şi ducă candidatul în turul doi nici din a doua încercare, fostul premier şi încă preşedintele al scoial-democraţilor, Marcel Ciolacu ar urma să-şi dea demisia de la şefia partidului chiar astăzi, zi în care se va lua o decizie şi în privinţa direcţiei pe care o va lua partidul.
„Este şi varianta ca ei să rămână în opoziţie, dar să sprijine, totuşi, un guvern minoritar pro-occidental”, a transmis Nicuşor Dan, preşedintele ales al României.
De la Bruxelles, Comisia Europeană a anunţat că e posibil ca deficitul bugetar al ţării noastre ajungă la 8,6% din produsul intern brut, ca urmare a incertitudinilor economice generate de impunerea tarifelor americane, dar şi de creşterea nivelului intern de instabilitate politică şi fiscală.
„Partidele care îşi asumă acum guvernarea vor lua nişte măsuri dificile, în special economic, însă eu cred că românii îi vor aprecia pe cei care vor intra la guvernare, pentru că e vorba de a asuma nişte măsuri care trebuie luate pentru România”, a declarat Nicuşor Dan.
Bolojan, favoritul lui Nicuşor Dan pentru funcţia de premier
Ilie Bolojan, actualul preşedinte interimar, rămâne favoritul lui Nicuşor Dan pentru a ocupa funcţia de premier, însă abia săptămâna viitoare, după ce vor avea loc negocieri cu toate partidele, vom afla exact care este numele celui care va ocupa fotoliul de la Palatul Victoria. „Am stabilit că predarea de mandat, dacă nu se întâmplă nimic extraordinar, se va face luni după-amiază, adică peste o săptămână. Rămâne propunerea mea de premier”, a spus Nicuor Dan.
Sandra Stoicescu: O rocadă aţi vedea între PSD şi PNL, PSD-PNL-USR, mă refer la prim-ministru, variantea aceea Ciucă-Ciolacu?
„Nu exclud. Dar e foarte puţin probabil”, a răspuns Nicuşor Dan.
Cu o Românie divizată de o campanie electorală fără precedent, Nicuşor Dan promite că va găsi soluţii pentru reconcilierea celor două tabere.
Sandra Stoicescu: Cum îi aduceţi împreună pe cei care v-au votat pe dumneavoastră şi pe cei care l-au votat pe George Simion?
„Cred că o să dureze. Sunt nişte oameni care sunt revoltaţi de modul în care a funcţionat statul român şi care s-au dus către AUR, către Călin Georgescu, către George SImion crezând că e nevoie de o schimbare radicală în România. Trebuie să îi convingem pe oamenii ăştia că încet-încet statul lucrează şi pentru ei”, a spus Nicuşor Dan.
În următoarele zile, Curtea Constituţională este aşteptată să valideze alegerile prezidenţiale din 18 mai, Nicuşor Dan devenind preşedintele României cu de 53,6% din voturi.