Știri

Avertisment fără precedent pentru România. Reprezentanți ai forțelor militare avertizează că țara noastră e în vizor

Generalul american Ben Hodges, fostul şef al Forţelor Terestre Americane din Europa, a declarat, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, că nu poate să excludă scenariul în care SUA vor retrage mai multe trupe de pe teritoriul Europei, pentru că acum America este mai interesată de regiunea Indo-Pacifică. De asemenea, a avertizat România că dacă Rusia va ataca NATO, va bombarda Portul Constanța, explicând că țara noastră trebuie să colaboreze strâns cu vecinii săi.

Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Ce se va întâmpla cu NATO, ce se va întâmpla cu prezenţa SUA în Europa? În România, suntem foarte dornici să vedem o prezenţă militară americană mai mare aici, la Mihail Kogălniceanu, la Câmpia Turzii, la Deveselu, dar administraţia americană vrea să reformeze numărul trupelor americane din ţara noastră.

Generalul Ben Hodges: Da, este greu să ştim clar ce intenţionează să facă această administraţie. Oricine gândeşte logic în legătură cu motivul pentru care suntem în Europa, pentru care avem soldaţi în România, de ce sunt aici forţele noastre aeriene, la invitaţia aliaţilor noştri români, oricine gândeşte logic în legătură cu asta înţelege de ce trebuie să facem acest lucru. Am fost impresionat de mărturia generalului Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate, de acum aproximativ o lună în faţa Senatului şi a Comisiei pentru Apărare a Camerei Reprezentanţilor.

El a spus că recomandă să nu se reducă prezenţa SUA în Europa, din cauza ameninţării Rusiei şi a importanţei contribuţiei americane la descurajarea Rusiei în această regiune strategică importantă pentru Statele Unite. Deci, din punct de vedere logic, nu are sens să reduci ceea ce e deja o prezenţă destul de redusă. Dar această administraţie vorbeşte despre regiunea Indo-Pacifică şi despre o prioritate mai mare acolo. Nu avem prea multe în Europa care ar putea fi mutate în Pacific, deci nu este vorba despre reorientarea resurselor.

Dar îmi pot imagina că în următoarele câteva luni vom asista la un proces în care dimensiunea armatei SUA va fi redusă pentru a finanţa puterea aeriană şi maritimă în Pacific. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci s-ar putea observa o reducere a dimensiunii armatei SUA şi, prin urmare, o reducere a prezenţei armatei SUA în Europa. Dar, sincer, această administraţie nu a fost foarte previzibilă. Aşadar, nu pot fi sigur ce se va întâmpla.

Radu Tudor: Cunoaşteţi atât de bine România, domnule general Hodges. Ce aţi recomanda ţării noastre, o ţară NATO aflată în prima linie a războiului cu Rusia, dacă Statele Unite se vor retrage nu numai din România, ci şi din Europa? Ce aţi recomanda autorităţilor române?

Ben Hodges: Desigur, responsabilitatea guvernului român este protejarea şi prosperitatea poporului său. Indiferent de ceea ce fac ceilalţi, aceasta este sarcina principală a guvernului român. Iar armata dvs. excelentă are sarcina de a proteja poporul român şi interesele dvs. Ce înseamnă asta? În primul rând, trebuie să felicit România nu numai pentru că a luat decizia dificilă pe care aţi luat-o acum câteva luni, ci şi pentru că aţi organizat alegeri reuşite. Eu locuiesc în Germania. S-a simţit în toată Europa. S-a simţit în toată Europa uşurarea provocată de alegerile pe care tocmai le-aţi avut. S-a văzut că nu numai că merită să luptaţi pentru democraţie, ci şi că aceasta poate învinge forţele malefice conduse de Rusia. Dar nu numai de Rusia. Ce înseamnă asta? Înseamnă trei lucruri. În primul rând, guvernul trebuie să continue să construiască şi să consolideze rezilienţa societăţii, să ajute oamenii să aibă încredere în instituţiile democratice, în instanţe, în organele legislative, în faptul că guvernul poate face ceea ce trebuie să facă şi că poate preveni corupţia. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facă România. „România trebuie să colaboreze strâns cu vecinii săi” În al doilea rând, România trebuie să colaboreze strâns cu vecinii săi, în special cu Bulgaria şi Turcia, ca aliaţi NATO, dar şi cu Moldova şi Ucraina, iar Georgia va reveni în cele din urmă. Poporul georgian a gustat democraţia. Nu vrea să fie tras înapoi, dar trece printr-o perioadă dificilă în acest moment. Dar colaborarea cu toate celelalte naţiuni din Marea Neagră pentru a contribui la asigurarea libertăţii de navigaţie, de care depind fermierii români, industria românească, noi toţi depindem de capacitatea comercială şi de libera trecere a oamenilor, în siguranţă, pe Marea Neagră.

Aşadar, trebuie să colaborăm pentru a ne asigura că Rusia nu va mai putea interfera niciodată în acest sens. Ieri l-am ascultat pe generalul Vlad vorbind despre numărul de mine care au fost dezamorsate în Marea Neagră. Este o muncă constantă. Este ceva constant. Şi cred că România joacă un rol-cheie în acest sens. Şi apoi, al treilea lucru pe care România trebuie să îl facă, ar trebui să presupuneţi, românii ar trebui să presupună că, odată ce Rusia ia decizia teribilă de a ataca orice ţară NATO, asta înseamnă că a luat deja decizia de a lansa sute de drone, rachete şi bombe asupra Constanţei şi a oricărui port maritim, asupra infrastructurii de transport, asupra unor ţinte civile din România, precum şi în alte locuri, aşa cum au făcut împotriva Ucrainei. Adică, este clar că nu au niciun respect pentru dreptul internaţional. Sunt fericiţi să lovească ţinte civile pentru a-şi atinge scopul. Aşadar, cred că România trebuie să analizeze foarte atent dacă nodurile sale critice de transport sunt protejate corespunzător împotriva atacurilor cibernetice, dar şi împotriva rachetelor şi dronelor. Sunteţi pregătiţi pentru asta? În acest moment, nu cred că vreunul dintre noi este. Dar asta m-ar ţine treaz noaptea dacă aş fi responsabil pentru asta.

Philip Breedlove, fostul comandant al trupelor aliate în Europa, a afirmat că România este „incredibil de importantă” pentru Statele Unite și pentru Occident și că nu sunt motive de îngrijorare.

Întrebat la Antena 3 CNN dacă Statele Unite își vor retrage trupele din România, Philip Breedlove a răspuns: „Cu toții așteptăm să vedem ce va însemna această revizuire a forţelor armate pe care o face Pentagonul. Și s-ar putea să apară unele schimbări în Europa. Eu nu cunosc viitorul, dar permiteți-mi să vă împărtășesc gândurile mele, și anume că nu cred că România are motive de îngrijorare. România este incredibil de importantă pentru Statele Unite și pentru Occident, din multe motive”.

Acesta a mai adăugat: „Gândiți-vă la toate avioanele care au trecut prin baza de la Mihail Kogălniceanu în drumul lor spre Afganistan și la întoarcerea acasă. Gândiți-vă cum arăta baza aceea înainte să începem să o transformăm într-un centru principal al NATO, ceea ce este şi acum. Și cred că, trebuie să adăugăm la asta funcționalitatea bazei și sprijinul pe care îl primim din România, precum și faptul că România este un fel de ancoră pentru noi în această parte a Mării Negre…”

Generalul în rezervă a mai susținut că România este o „țară ancoră” în această regiune a NATO. „Avem Turcia la sud, o țară mare, cu capacități mari. Dar aici, în zona de luptă cu Rusia, România este țara-ancoră. Infrastructura pe care o avem aici, forțele pe care le-am adus pentru a ne proteja interesele în aceste locuri sunt esenţiale. Cred că s-ar putea să vedem unele schimbări în Europa. Personal, nu văd însă mari schimbări în România”, a precizat el.

Sfatul lui Philip Breedlove pentru liderii occidentali

Philip Breedlove consideră că Putin este „hibrid” în Georgia și Moldova: „Dacă vă uitați dincolo de aparențe, la zona gri, hibridă, cum vreți să-i spuneți, dacă vă uitați la războiul din zona gri din Georgia, în acest moment, este foarte clar ce încearcă să facă Rusia. Dacă vă uitați la acțiunile pe care Rusia le-a întreprins în Transnistria, este foarte clar ce încearcă să facă domnul Putin. El se află deja în afara granițelor Ucrainei. Acum este cinetic în Ucraina și hibrid în Georgia și Moldova. Cu toate acestea, ele sunt atacate”.

El a mai subliniat că liderii occidentali nu ar trebui să mai încerce să-l aibă drept partener pe Vladimir Putin pentru că acesta nu dorește pacea.

„Putin nu intenționează să fie partenerul nostru. El nu dorește pacea. Ne-a spus în documente și discursuri care sunt intențiile sale.Acum, în Ucraina, intenţia sa este să elimine ideea existenţei unei națiuni ucrainene și să readucă Ucraina la statutul de provincie a Rusiei. Așadar, cred că, dacă Occidentul ar accepta în totalitate intențiile domnului Putin, multe lucruri s-ar schimba”, a mai afirmat generalul în rezervă.

055
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.