Ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, dă vestea zilei despre pensie. Ce se întâmplă de la 1 iunie? Mai cresc pensiile? Așa cum guvernul a promis și este scris în lege?
Pensiile reprezintă aproape 10% din Produsul Intern Brut al României. Este un procent care a crescut mult după ce pensiile au crescut la marea recalculare.
Reamitim că pensiile au crescut în medie, la 1 septembrie 2024, cu 520 de lei. Este vorba de o creștere medie de 26% pentru 4.700.000 de pensionari.
Doar 800.000 dintre aceștia nu au primit pensii crescute.
Ministrul de Finanțe, vestea zilei despre pensii. Ce se întâmplă de la 1 iunie? Mai cresc pensiile?
Prin creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, PIB alocat pensiilor a crescut cu 2%.
România are nevoie să reducă deficitul și, implict, să taie din cheltuieli. Este nevoie de tăieri de nu mai puțin de 30.000.000.000 de lei.
Suma este colosală și mulți pensionari s-au întrebat dacă nu cumva „se va umbla” și la pensii. Ministrul de finanțe a fost, însă, ferm.
„În niciun caz, nu există niciun risc, nici pensiile, nici salariile, nici investiţiile nu sunt în pericol”, a spus Tánczos Barna.
Ministrul spune că nici în a doua parte a anului nu se așteaptă la probleme cu plata pensiilor și salariilor bugetarilor.
„Am luat măsurile necesare (…) Nu mă aştept la probleme care să apară mai devreme sau mai târziu”, a explicat demnitarul.
Ce se întâmplă cu indexarea pensiilor și cu Mica Recalculare?
Newsweek a atras atenția că mai sunt 2 creșteri de pensie în următoarele 6 luni. Barna spune că nu vor fi probleme cu plata pensiilor, dar se vor mai da bani în plus la mica recalculare și la indexarea de la 1 ianuarie 2026? Ambele creșteri sunt prinse în lege și sunt obligatorii.
Newsweek a scris, azi, în exclusivitate că doar 1% din pensiile de la Mica Recalculare au fost recalculate. E deja o întârziere de 3 luni. Ne întrebăm dacă e o amânare din cauza programului de calcul, care nu merge cum spune Casa de pensii, sau, pur și simplu, nu sunt bani?
Ministerul muncii a transmis, acum o săptămână un răspuns spunând că sunt bani pentru mica recalculare.
O altă întrebare este legată de indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2026 cu 7%, rata inflației. Șansele ca aceasta să fie anulată sunt mari.