Compozitorul basarabean Eugen Doga, în vârstă de 88 de ani, a murit azi, 3 iunie, scrie ediția din Republica Moldova a Europei Libere, care citează un anunț al Ministerului Culturii din țara vecină.
Eugen Doga este cunoscut pentru două valsuri devenite celebre: „Gramofon” și „Dulcea și tandra mea fiară”. A scris linia muzicală pentru mai mult de 200 de filme, a compus o simfonie, mai multe cântece, piese instrumentale de cameră, romanțe și poeme simfonice, scrie Euronews.
Născut la 1 martie 1937, satul Mocra, din actuala Transnistrie, Doga a studiat violoncelul la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chișinău, apoi a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” din același oraș, clasa de violoncel a lui G. Hohlov (1960) şi clasa de compoziţie a profesorului Solomon Lobel (1965).
A debutat în Orchestra de Teleradio Moldova (1957-62), iar ulterior a ținut cursuri la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chișinău (1963-1967). A compus muzică pentru filme, spectacole de teatru și balet. A fost membru al Comitetului de conducere al Uniunii Compozitorilor din URSS şi al Uniunii Compozitorilor din Moldova, fiind totodată și vicepreşedinte al Uniunii Compozitorilor din Moldova.
Eugen Doga a fost decorat de șase președinți: Leonid Brejnev, Mihail Gorbaciov, Vladimir Putin, Traian Băsescu, Vladimir Voronin și Maia Sandu, mai scrie Euronews.
Cătălin Predoiu: L-am pierdut astăzi pe Eugen Doga. Culturii universale i-a oferit valsul recunoscut de către
Marele compozitor moldovean Eugen Doga s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. Vestea că Eugen Doga a încetat din viață a fost anunțată de apropiații maestrului. Unul dintre aceia care au transmis imediat un mesaj de condoleanțe este premierul interimar Cătălin Predoiu.
Premierul interimar al României, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj la trecerea la cele veșnice a unuia dintre cei mai apreciați compozitori contemporani, născut în țara de peste Prut.
„L-am pierdut astăzi pe Eugen Doga, compozitor de geniu care a transpus în muzică frumusețea și sufletul Moldovei natale și esența spiritualității românești. Culturii universale i-a oferit valsul recunoscut de către UNESCO între capodoperele muzicale ale secolului XX, precum și numeroase creații de mare valoare.
Pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, Eugen Doga rămâne o veritabilă legendă a muzicii. Prin creații de o rară sensibilitate și rafinament artistic inegalabil, a îmbogățit patrimoniul cultural și s-a remarcat drept ambasador contemporan de seamă al culturii românești în universalitate.
În aceste momente de durere, transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate, apropiaților și tuturor celor care l-au iubit și prețuit!
Moștenirea sa muzicală va rămâne mereu vie, inspirând generații întregi.”
Ziua funeraliilor a fost declarată zi de doliu național. În Republica Modova Maia Sandu a reacționat pe pagina de Facebook, transmițând un mesaj de condoleanțe.
„Am aflat cu tristețe despre decesul marelui Eugen Doga. Am crescut pe melodiile din filmul
«Maria Mirabela» și am plâns ascultând muzica din «Lăutarii». Purtăm cu noi pretutindeni celebrul vals din «Gingașa și tandra mea fiară» și recunoaștem compozițiile maestrului de la primele note.
Moldova a fost mai frumoasă și mai bogată datorită domniei sale. Ne luăm rămas-bun cu durere, dar și cu recunoștință. Pentru a-i aduce un omagiu marelui Eugen Doga, ziua funeraliilor va fi decretată zi de doliu național.
Sincere condoleanțe familiei și întregului popor, care l-au iubit și îl vor purta mereu în inimă”, a scris Maia Sandu.