Știri

Ce trebuie să știe românii care iau bani pe sticle reciclate. Apare un nou sistem care o să schimbe regulile

Un sistem inovator de preluare vrac a celor trei tipuri de ambalaje SGR, inclusiv ambalajele de sticlă, fără a necesita separarea prealabilă de către consumator, a fost lansat, în premieră, în România.

„Tomra Collection România anunţă lansarea în premieră în România a sistemului Tomra R2, o soluţie de ultimă generaţie care redefineşte standardele colectării ambalajelor SGR din plastic, sticlă şi metal. Acest sistem inovator aduce o experienţă superioară de preluare a ambalajelor, datorită capacităţii sale unice de a prelua vrac toate cele 3 tipuri de ambalaje, inclusiv ambalajele de sticlă, fără a necesita separarea prealabilă de către consumator (…) Cu un flux intuitiv pentru consumatori şi operatori, ghidaj vizual clar şi o interfaţă prietenoasă, Tomra R2 simplifică procesul de returnare a ambalajelor, economisind timp şi efort atât pentru consumatori, cât şi pentru angajaţii magazinelor. Sistemul permite rambursarea digitală a garanţiei, oferind o experienţă modernă şi eficientă”, se arată într-un comunicat al companiei producătoare.

Noul sistem automat de colectare (Reverse Vending Machine – RVM) integrează tehnologie avansată şi un design minimalist, realizat din materiale reciclate şi reciclabile, potrivit sursei citate.

România reușește, prin Sistemul de Garanție-Returnare, să transforme o provocare cu care se confrunta de mult timp într-un model de economie circulară care aduce beneficii reale pentru oameni, mediu și economie.

În mai puțin de doi ani, milioane de români au început să participe activ la colectarea și reciclarea ambalajelor pentru băuturi din plastic, sticlă și metal, odată cu lansarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). Aceasta este povestea unei transformări naționale, cu potențial european.

La început a fost o idee ambițioasă: cum poate România, o țară cu puțină infrastructură pentru reciclare și o cultură ecologică aflată încă la început, să construiască un sistem care să implice milioane de oameni în protejarea mediului? În urmă cu un an și jumătate, această idee a devenit realitate.

Sistemul de Garanție-Returnare funcționează, are rezultate foarte bune și este privit ca un model de bune practici în Europa, demonstrând că, atunci când viziunea se împletește cu acțiunea, chiar și cele mai ambițioase planuri pot deveni exemple de succes, capabile să inspire o schimbare reală la scară internațională.

În ceea ce privește adaptarea rapidă la SGR, 90% dintre români declară că au utilizat sistemul cel puțin o dată, 60% returnează ambalaje în mod regulat și 40% fac acest lucru săptămânal, conform studiului realizat de Kantar cu privire la comportamentul consumatorilor în raport cu SGR. În plus, 87% dintre români apreciază că SGR are un rol important în menținerea naturii curate.

Această schimbare de comportament este esențială și arată că SGR nu este doar un mecanism de colectare, ci și un instrument valoros de educație ecologică. Printr-un gest simplu – returnarea ambalajelor – milioane de români contribuie zilnic la un mediu mai curat, la reducerea poluării și la crearea unei culturi puternice a responsabilității.

Mai mult, modelul românesc devine sursă de inspirație pentru alte țări din Uniunea Europeană. Succesul SGR este studiat ca exemplu de bune practici de țările care își doresc să implementeze un sistem similar, iar România este privită acum ca un actor important în tranziția verde europeană. Este o dovadă că, atunci când instituțiile, companiile și cetățenii colaborează, lucrurile se pot schimba rapid și profund.

Impactul concret al Sistemului de Garanție-Returnare

Aproximativ 3,4 miliarde de ambalaje SGR colectate în primul an de funcționare a sistemului (mai bine de 95% au intrat in stațiile de reciclare)

Peste 80% rată medie de colectare în ultimele 9 luni

98% dintre români cunosc sistemul (sondaj Kantar, septembrie 2024)

800+ locuri de muncă verzi create

7 centre regionale operaționale
Reducerea semnificativă a deșeurilor din spațiile publice și, mai ales, din natură

Model studiat de alte state UE pentru replicare

07
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.