Varianta extrasă pentru proba scrisă de Limba și literatura română – profilurile real și tehnologic – a fost cea cu nr. 7. Textul suport pentru Subiectul I este din Grigore Băjenaru, Părintele „Geticei”. La Subiectul al III-lea candidații au avut de făcut un eseu de cel puțin 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de contrucție a unui personaj dintr-un text narativ studiat din operele lui Ioan Slavici sau Ion Creangă, respectiv, caracterizarea unui personaj din basmul cult Povestea lui Harap Alb sau nuvela Moara cu noroc, potrivit Edupedu.
Varianta extrasă pentru proba scrisă de Limba și literatura română – profilurile umanist și pedagogic – a fost cea cu numărul 7, conform Edupedu.ro. Textul suport pentru Subiectul I a fost din Grigore Băjenaru, Părintele „Geticei”.
La subiectul I B, candidații au avut de argumentat dacă înfățișarea unei persoane poate influența sau nu succesul acesteia, raportându-se atât la informațiile din textul Părintele „Geticei” de Grigore Băjenaru, cât și la experiența personală sau culturală. La subiectul al II-lea, absolvenții de liceu au avut de prezentat, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului dintr-un fragment dat. La subiectul al III-lea, cerința primită a fost să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte relația dintre două personaje într-un text narativ studiat, aparținând lui Ion Creangă sau lui Ioan Slavici.
Potrivit Edupedu.ro, subiectele la Limba și literatura română au fost scurse dintr-un centru de examen din județul Cluj, după ce o fotografie a circulat pe grupuri/ comunități dedicate examenului de bacalaureat. Conform documentului, la subiectul III, candidații au avut de realizat o caracterizare de personaj dintr-un text de Ioan Slavici sau Ion Creangă. Nu este clar dacă subiectul este pentru real/ tehnic sau uman/ pedagogic. La subiectul al II-lea, candidații ar fi avut de comentat rolul notațiilor autorului pe un text dramatic de G.M. Zamfirescu, „Domnișoara Nastasia”.
Subiectul IB ar fi fost un eseu argumentativ despre înfățișarea unei persoane – dacă poate sau nu să influențeze succesul acesteia.
Primul subiect este împărțit în două părți, cu cinci cerințe pe baza unui text la prima vedere la punctul A, iar la punctul B, un text argumentativ de minimum 150 de cuvinte, bazându-se pe o idee realizată pe baza textului-suport.
La subiectul al doilea elevii au de evidențiat trăsăturile unui curent literar, pe baza textului. Iar la subiectul al treilea, elevii au de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, având în vedere o operă literară studiată. Ministerul Educației va publica oficial subiectele și baremele la proba scrisă la Limba și Literatura Română la examenul de Bacalaureat la ora 15:00.
În schimb, la al treilea subiect, elevii au avut de redactat un eseu de 400 de cuvinte în care să caracterizeze un personaj dintr-un roman psihologic sau al experienței. Aceeași cerință a fost atât pentru profilul real, cât și umanist, doar că în cazul elevilor de la profil umanist s-a dorit o caracterizare detaliată și în raport cu un alt personaj.
Anul acesta vine și cu o premieră în ceea ce privește examenul de Bacalaureat, asta pentru că elevii vor putea să își vadă lucrările după ce au fost corectate, iar mai apoi să stabilească dacă vor depune sau nu contestație. Baremele de corectare vor fi disponibile începând de la ora 15.00 pe edu.ro.