A apărut motivarea deciziei de eliberare a Elenei Udrea din închisoarea de femei Târgșor, magistrații Judecătorii Ploiești susținând că aceasta merită eliberată
A apărut motivarea deciziei de eliberare a Elenei Udrea din închisoarea de femei Târgșor, judecătorii luând în calcul mai multe aspecte înainte de a lua decizia de a o elibera pe fosta ministră a turismului.
Motivarea deciziei de eliberare a Elenei Udrea
Elena Udrea va fi eliberată pentru că a comis faptele cu mult timp în urmă, pentru că nu mai deține funcțiile pe care le-a săvârșit și pentru că nu se află în stare de recidivă.
Mai mult, fosta ministră a executat 1.478 de zile de închisoare din cele 1.461 necesare pentru a fi eligibilă pentru eliberare condiționată, a demonstrat o conduită pozitivă în timpul detenției, a muncit 81 de zile în penitenciar și a primit 16 recompense pentru participarea la diverse programe.
Elena Udrea „și-a exprimat voința constantă de a presta activități lucrative încă de la începutul executării pedepsei”, iar achitarea prejudiciului pe care l-a cauzat nu este o condiție obligatorie pentru acordarea liberării condiționate.
Decizia judecătoriei Ploiești a fost contestată de procurorul DNA Lucian Onea, iar fosta ministră ar putea să afle în 10 zile dacă instanța din Ploiești va da sau nu câștig de cauză parchetului.
Avocatul Elenei Udrea îi acuză pe procurorii anticorupție de aplicarea legii cu dublă măsură, în acest caz.
„Și eu sunt curios cum o să o motiveze pentru că, din punctul meu de vedere, față de susținerile din fața instanței de fond, nu există niciun fel de justificare. Se dovedește încă o dată că, în cazul dnei Udrea, se lucrează cu alte unități de măsură. Legea se aplică diferit doar pentru că o cheamă Udrea”, declara Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea.
Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Ea este încarcerată în Penitenciarul Târgșor din 6 iunie 2022.
Pe lângă cei trei ani de detenție neîntreruptă, judecătorii i-au redus din condamnare nouă luni de închisoare, reprezentând perioadele de reținere, arestare preventivă, arest la domiciliu executate atât în România, cât și în Costa Rica, respectiv Bulgaria.