Președintele PSD, Sorin Grindeanu, a avut un discurs dur la adresa guvernării din care face partidul său face parte, luni, la dezbaterea moțiunii din plenul Parlamentului. Grindeanu a spus că PSD nu poate „accepta” un „to do list” fără dezbatere, aluzie la măsurile fiscale adoptate de Guvernul Boloja. „Sper ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a spus liderul PSD. ACesta a mai spus că „nu poți vinde otrava austerității pe post de prăjitură” și a cerut măsuri pentru că „împreună trebuie să reparăm ceea ce a fost greșit”.
„PSD nu își va suma niciodată să gireze transformarea unei crize bugetare rezolvabile într-o criză economică profundă. Nu putem repeta greșelile dreptei din 2010-2011, când austeritatea a distrus economia și a aruncat milioane de români în sărăcie! Astăzi, văd că se insistă să facem fix aceleași greșeli! Iar creșterea TVA general și la alimente, creșterea accizelor la carburanți, înghețarea pensiilor – toate acestea vor duce la o scădere masivă a puterii de cumpărare, la recesiune și, mai grav, la o explozie socială! Avem nevoie de stabilitate, nu de haos”, a transmis liderul PSD, de la plenul Parlamentului.
„Nu poți vinde otrava austerității pe post de prăjitură! PSD nu poate înghiți pe nemestecate această rețetă. Primul pachet de măsuri a pus povară exclusiv pe românii cu venituri mici și medii, în timp ce capitalul, industria jocurilor de noroc și evazioniștii au fost protejați”, a mai spus acesta.
Președintele interimar al PSD a admis că „ne asumăm alături de PNL partea noastră de vină” pentru deficit. „Împreună am guvernat până acum și împreună trebuie să reparăm ceea ce a fost greșit.”
„Fuga după recuperarea deficitului nu trebuie să transforme România într-un stat fanariot, în care oamenii simpli sunt cocoșați și boierii privilegiați”, spune acesta.
Grindeanu a vorbit din nou despre impozitul progresiv care ar fi „alternativa rațională la această avalanșă de taxe”. „PSD crede, în continuare, că alternativa rațională la această avalanșă de taxe este introducerea impozitului progresiv! Este o măsură aplicată în toată Europa civilizată, care a fost validată de Banca Mondială, Comisia Europeană și OECD. Nu mai era nevoie de creșterea TVA dacă acest principiu era corect aplicat. Impozitul progresiv nu este o ideologie de stânga, ci însemnă soluția potrivită pentru a depăși cu costuri mult mai reduse această criză.”
Acesta a propus mai multe soluții, care sunt prezentate de câteva săptămâni în spațiul public și care vizează companiile de stat si „sinecurile” politice.
„Lumea vrea sânge! Dar sângele trebuie să curgă de unde trebuie: Din consiliile de administrație umflate cu pile; Din companiile de stat cu pierderi; De la băieții veseli din energie; De la evazioniștii de profesie; De la cei care secătuiesc bugetul și râd în fața legii. Și da – sângele trebuie să curgă și de la noi, de la partide. Avem o subvenție mult prea mare. Să o reducem! Să nu ne mai ascundem după deget”, spune Grindeanu.
„Sunt aici să vă spun că voi sta umăr la umăr cu premierul Bolojan pentru a readuce bunul-simț și echitatea la nivelul statului. Marile partide sunt vinovate pentru că au lăsat lucrurile să scape de sub control, deci tot noi trebuie să le reparăm. Acesta este adevărul! Jaful din banul public trebuie să înceteze. În lupta cu cartelurile bugetarilor de lux, voi sta alături de premier în linia întâi! Este un angajament ferm”, a mai spus liderul PSD.
Acesta a condiționat rămânerea PSD în guvern de „corectarea” unor măsuri fiscale și de adoptarea altora noi.
„Pentru o susținere politică solidă, în continuare, trebuie să corectăm rapid unele lucruri absurde care se regăsesc în primul pachet de măsuri. Am putea începe cu puținii veterani de război care mai sunt în viață. Sunt eroi care au vărsat sânge pentru România și merită mai mult respect din partea statului român. () Vrem modificarea rapidă a Legii Insolvenței; Vrem taxarea externalizării profiturilor de către multinaționale; Vrem scăderea impozitării de la 1% la 0,5% pe cifra de afaceri, dar acest principiu să se aplice la toate companiile; Vrem controale ITM țintite pe cei 1.4 milioane de lucrători la negru și gri; Și vrem verificări după o matrice corectă și clară de risc a ANAF. Toate aceste măsuri, trebuie să se regăsească obligatoriu în pachetul 2”, a transmis Grindeanu.