Administrație și Politică

Lovitură fatală pentru România. S-a luat cea mai aspră decizie

Ministrul Fondurilor Europene, Dragoş Pîslaru, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că până la sfârşitul lunii iulie trebuie să trimitem cover note-ul cu privire la forma revizuită a PNRR, pentru ca până la sfârşitul anului să putem primi suma aferentă cererii de plată numărul 4. El a menţionat că ceea ce este important este că vom salva o parte din proiectele care erau, plastic, moarte, când a venit acest Guvern.

Proiecte de circa 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026, din perspectiva analizelor tehnice, a declarat, marți, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru.

‘În acest moment suntem într-o situație în care proiecte de cam 6,3 miliarde de euro sunt, din perspectiva analizelor tehnice, proiecte care nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026 sau care nu îndeplinesc procedurile. Deja avem o diferență, de la 15 miliarde minus 6,3, adică 8,7 miliarde euro care ar rămâne în PNRR, la care se adaugă un pachet de măsuri legate de reziliență’, a precizat Dragoș Pîslaru.

Acesta a susținut o conferință de presă, la Palatul Victoria, despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după o întâlnire cu directorul general al Comisiei Europene, și cu Comitetul Interministerial de Coordonare al PNRR.

Dragoş Pîslaru a declarat într-o conferinţă de presă că planul nostru de redresare şi rezilienţă a fost unul dintre cele mai stufoase planuri, cu peste 500 de jaloane şi ţinte. ”În acest moment încă mai sunt vreo 378 şi discutăm de o reducere semnificativă a ţintelor intermediare, simplificarea descrierilor, lucruri care sunt în linie”, a menţionat ministrul. Dragoş Pîslaru a anunţat că, din perspectiva calendarului, a rămas în continuare în picioare că până la sfârşitul lunii iulie să trimitem cover note-ul cu privire la forma revizuită a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, astfel încât să ne încadrăm până la sfârşitul anului, să putem depune şi chiar primi suma aferentă cererii de plată 4 din PNRR.

El a subliniat că ”cea mai importantă constatare este redeschiderea, resetarea modului în care Comisia Europeană lucrează cu noi şi ideea aceasta de a reconstrui încrederea pe care o avem de reconstruit”. ”Au fost multe lucruri pe care le-am tot promis că le facem şi de guvernările anterioare şi nu s-a întâmplat. Şi cred că ceea ce este iarăşi foarte important este că vom salva o parte din proiectele care erau considerate iarăşi, plastic, moarte, când a venit acest guvern. Nu am acum o estimare. După cum v-am spus, este un proces încă de negociere, dar cu siguranţă voi avea o actualizare spre sfârşitul săptămânii viitoare, când deja ar trebui să ştim care este forma pe care stăm pe PNRR”, a mai spus Pîslaru.

Segmente din Autostrada Moldovei A7 și Autostrada Unirii A8 au fost scoase din PNRR, din cauza problemelor la procedurile de achiziție

Segmente din Autostrada Moldovei A7 și din Autostrada Unirii A8 au fost scoase din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza problemelor la procedurile de achiziție, a anunțat marți ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) Dragoș Pîslaru. El nu a precizat despre ce segmente din aceste autostrăzi este vorba.

„Sunt segmente de autostradă (care au fost scose din PNRR, n.r.), nu din progres fizic, ci din probleme de achiziții publice. Căutăm surse alternative de finanțare pentru proiectele prioritare, gen segmentele prioritare din A7 și A8 care nu mai sunt prinse din PNRR”, a declarat ministrul.

El a clarificat că problemele de achiziții se referă la nerespectarea regulamentului european de achiziții publice. „Anumite erate la aceste achiziții nu au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – JOUE”, a precizat Dragoș Pîslaru.

025
Vlad Patrik
Vlad Patrik este un tânăr jurnalist cu 10 ani experiență în presa online. S-a alăturat echipei fresh24.ro în luna aprilie 2025

    Comments are closed.