PSD amenință cu ieșirea de la guvernare dacă Guvernul nu schimbă direcția în privința pachetului doi de măsuri fiscale. Sorin Grindeanu, liderul interimar al social-democraților, a declarat că partidul nu este de acord ca măsurile să afecteze doar populația cu venituri mici și medii, în timp ce companiile mari și băncile rămân protejate.
Potrivit acestuia, PSD cere o redistribuire echitabilă a sarcinilor fiscale în cadrul noilor propuneri pregătite de Executiv.
Presiune directă: PSD cere impozitarea profiturilor mari ale băncilor și companiilor energetice
Grindeanu a explicat că partidul nu poate accepta ca „băieții deștepți” din energie sau băncile cu câștiguri uriașe să nu fie taxați corespunzător. El a subliniat că aceste entități obțin profituri în România mai mari decât în țările lor de origine și a cerut ca pachetul fiscal să conțină măsuri concrete împotriva lor.
„Dacă noi ne atingem doar de cei care au venituri mici şi medii, dar de aceşti băieţi care fac profituri enorme în România, mai mari decât în ţara de unde provin, n-avem curaj, înseamnă că nu ne vor parteneri în această coaliţie”, a spus Sorin Grindeanu într-o intervenție la România TV.
Pe lângă cerințele de impozitare suplimentară, PSD vrea și reducerea privilegiilor financiare din companiile de stat. Grindeanu a criticat faptul că membrii consiliilor de administrație ai acestor entități primesc indemnizații mai mari decât salariul președintelui țării. El a punctat că o asemenea situație nu este acceptabilă într-un stat preocupat de deficitul bugetar.
Totodată, social-democrații solicită măsuri care să stopeze practicile financiare ale multinaționalelor care scot profiturile din țară. Grindeanu a adus ca exemplu experiența sa la conducerea ANCOM, spunând că „multe companii străine nici măcar cheltuielile operaționale nu și le acoperă din România”, preferând să transfere banii în alte state cu taxe mai mici. În acest sens, PSD cere reglementări clare privind transferul de capital, ca parte a unei guvernanțe fiscale echitabile.
Grindeanu a subliniat că PSD nu este împotriva reformei fiscale în sine, dar susține că aceasta trebuie făcută cu responsabilitate și echilibru, astfel încât să nu fie afectați doar cei care muncesc și contribuie direct la bugetul de stat. Liderul social-democraților a insistat că România nu poate menține un sistem fiscal care favorizează marile companii în detrimentul cetățenilor.
El a punctat că „nu putem merge mai departe cu o asemenea formulă fiscală” și a lăsat de înțeles că, în lipsa unui consens clar privind modificările, PSD ar putea părăsi coaliția de guvernare. Acest avertisment vine în contextul în care negocierile din coaliție sunt tot mai tensionate, iar Executivul trebuie să prezinte curând un plan de ajustare bugetară pentru a evita sancțiuni din partea instituțiilor internaționale.
Tot în intervenția sa, Grindeanu a cerut un control mai strict asupra modului în care băncile și companiile energetice își raportează profiturile. El a spus că există diferențe mari între câștigurile declarate în România și cele din țările-mamă ale acestor corporații și că „nu putem să ne facem că nu vedem”. În acest sens, el a cerut măsuri clare de reglementare din partea ANAF și Ministerului Finanțelor.
Social-democrații vor și introducerea unor limite pentru bonusurile și indemnizațiile oferite membrilor din conducerea companiilor de stat. Ei consideră că nu este logic și corect ca unii să primească zeci de mii de euro în timp ce cetățenii sunt obligați la sacrificii pentru echilibrarea bugetară.
În finalul declarației sale televizate, Grindeanu a transmis un mesaj clar:
„Nu poți spune că vrei să reduci deficitul doar punând presiune pe angajați și pensionari, în timp ce marii contribuabili stau liniștiți. Nu vom accepta așa ceva. Dacă partenerii noștri nu înțeleg acest lucru, înseamnă că avem o problemă serioasă în coaliție.”
Pachetul doi de măsuri fiscale urmează să fie discutat oficial în coaliție în următoarele zile, iar presiunile publice ale PSD pun o presiune tot mai mare pe partenerii de guvernare. Liderii social-democrați spun că nu vor sprijini niciun document care nu include impozitarea suplimentară a profiturilor excepționale și reducerea cheltuielilor nejustificate din sectorul public.