Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat miercuri că programul Rabla destinat persoanelor fizice va fi repornit, după ce fusese suspendat la mijlocul lunii iunie de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Bugetul alocat pentru această reluare va fi de 200 de milioane de lei, însă vor fi introduse condiții noi, inclusiv scăderea valorii voucherelor și criterii legate de venitul beneficiarilor.
Reluare cu reguli noi: vouchere mai mici și selecție după venituri
Într-o postare publicată pe Facebook, Buzoianu a scris:
„Da, vom lansa programul Rabla persoane fizice în perioada următoare, cu un buget de 200 de milioane de lei. Asta pentru că înțelegem cu toții ce investiții au fost făcute, că oamenii au dat deja avans și noi trebuie să gândim măsuri care să țină cont și impactul în economie.”
Ministrul a adăugat că, în contextul în care trebuie reduse cheltuielile statului cu 30 de miliarde de lei, reluarea parțială a programului este o decizie importantă:
„Într-un an foarte dificil economic în care trebuie tăiate 30 de miliarde de lei, am reușit să salvăm programul Rabla persoane fizice. În ultimele zile am primit sute de întrebări și am vrut să mă asigur, înainte de a da orice răspuns, că am toate cifrele.”
Buzoianu a menționat și că pentru anul următor se vor purta discuții suplimentare:
„Pentru anul viitor, rămân de avut mai multe discuții. Cea mai importantă discuție este despre analiza impactului pe reducerea de emisii pentru toate programele AFM. Viziunea noastră trebuie, pe termen mediu și lung, să de schimbe de la vouchere, la programe naționale cu impact pe mediu cuantificabil clar.”
Într-un interviu acordat RFI, ministrul a explicat că este necesară o regândire a modului în care se acordă voucherele. Ea a spus că diferențele de sume între tipurile de mașini sunt prea mari și nejustificate în actualul context economic:
„Evident, vor fi probabil discuții inclusiv legate de vouchere, pentru că este o diferență foarte mare de exemplu pentru o mașină plug-in sau pentru o mașină termică și o mașină electrică, de la 10.000 la 37.000 de lei, ori noi suntem într-o situație economică destul de dificilă în care dorim să ajutăm oamenii care au cu adevărat nevoie de astfel de ajutoare.”
Ministrul a precizat că statul nu mai are capacitatea să acorde ecotichete mari pentru toată lumea:
„Persoane care își permit mașini de zeci de mii de euro, nu mai avem posibilitatea anul acesta să oferim vouchere de 37.000 de lei, ele vor scădea, dar e o veste bună, că reușim să salvăm parte din program.”
Ea a subliniat și problema distribuirii inechitabile a voucherelor:
„Voucherele astea se dau în câteva minute și nu țin cont, de exemplu, de veniturile pe care oamenii le au. Noi astăzi subvenționăm și dăm bani, aceleași vouchere și unui om care poate are un venit de 10.000 de euro pe lună și poate chiar nu are nevoie de acel voucher și unui om care într-adevăr, altfel nu și-ar permite să renunțe la mașina veche, pentru că are un salariu minim pe economie.”
Ministrul a insistat și asupra direcției pe termen lung pe care ar trebui să o urmeze Administrația Fondului pentru Mediu:
„Mi-ar plăcea să avem programe care sunt gândite cu impact național și verificate, care este impactul respectiv. Sigur că tentația este să zici vrem să dăm vouchere, că asta mulțumește și de-a lungul timpului poate să aducă inclusiv voturi, ești politician, ai dat zeci de mii de vouchere anul acesta, e foarte bine pentru tine, ca politician, dar eu cred că misiunea noastră ca politicieni, demnitatea asta vine la pachet și cu o gândire pe termen lung.”
La scurt timp după declarațiile Dianei Buzoianu, Administrația Fondului pentru Mediu a confirmat reluarea programului Rabla, într-un mesaj în care s-a făcut referire și la modificările anunțate:
„Programul Rabla Auto a fost și rămâne un pilon important al politicilor de mediu din România. Am promovat păstrarea programului și salut decizia de a continua această inițiativă într-un format adaptat realităților economice actuale. Este un semnal clar că sprijinim atât cetățenii care doresc să își achiziționeze autoturisme noi, cât și susținerea industriei auto românești.”
Președintele AFM, Florin Bănică, a transmis că direcția generală a programului rămâne aceeași, chiar dacă valoarea voucherelor va fi mai mică:
„Deși cuantumul voucherelor va fi ajustat, obiectivul principal rămâne reducerea emisiilor din transport și descurajarea importurilor de vehicule poluante. Continuarea acestui program este o decizie responsabilă și necesară pentru un viitor mai curat.”
Tot AFM-ul a anunțat că detaliile concrete despre perioada de desfășurare și condițiile de participare vor fi făcute publice în perioada următoare.
Programul fusese suspendat inițial pe 18 iunie 2025, cu o zi înainte de lansarea sesiunii pentru persoane fizice. AFM preciza atunci:
„Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță suspendarea lansării tuturor programelor de finanțare, inclusiv lansarea sesiunii Rabla pentru persoane fizice, programată pentru mâine, 19.06.2025, la ora 10:00. Decizia survine în contextul negocierilor din ultimele zile privind constituirea unui nou Guvern, care are ca scop asigurarea echilibrului și a stabilității atât la nivel guvernamental, cât și în gestionarea alocărilor bugetare.”
Această suspendare a provocat confuzie și nemulțumire în rândul cetățenilor, mulți dintre ei achitând deja avansul pentru achiziția unei mașini noi, în speranța obținerii ecotichetului.
În același timp, APCE – Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România a acuzat-o pe Diana Buzoianu că ar avea în plan să oprească definitiv programele Rabla și Casa Verde 2025. În locul lor ar urma să fie lansat „Rabla Feroviar”, un program nou pe care APCE îl consideră „cinic”, acuzând că ar reprezenta o redirecționare a fondurilor către CFR Călători, o companie de stat aflată în dificultate financiară.