Mihai Jurca, Șeful Cancelariei prim-ministrului Bolojan, a susținut vineri o conferință de presă în cadrul căreia a dat detalii despre tăierile de cheltuieli bugetare care se fac la Guvern. „La ce cheltuieli am avut, puteam să cumpărăm în fiecare lună câte 10 mașini” a spus acesta, legat de chetuielile privind flota de automobile pentru demnitari.
„În partea de cheltuieli ale Cancelariei, vă dau câteva cifre generale, rotunjite. Bugetul Cancelariei de 41 milioane de lei, dintre care 18 milioane cheltuieli de bunuri și servicii. Aici cea mai mare cheltuială este cea cu automobile. Avem 12 milioane de lei pe an pentru 30 de mașini, fără să includem și cheltuiala cu combustibil. Cheltuiala lunară de până acum cu combustibilul, este, în medie, de 33 de mii de lei pe luna.”, a declarat Mihai Jurca.
„Reducem cheltuiala lunară pentru mașini cu 50%”
„Avem un cost zilnic de 1.300 de lei cu mașinile pe zi. E un contract oferit de RA-APPS. Atât contractul cu autovehiculele, cât și cel de protocol, vor expira la finalul lunii august. Cu siguranță vom renegocia.
Am semnat un act adițional de la RA-APPS să reducă numărul mașinilor de la 30 la 15, astfel încât vom reduce cheltuiala lunară cu 50%. Fiecare demnitar va avea acces la o Dacie Duster, dar nu va mai avea șofer, își va conduce propria mașină, la fel ca în orice companie privată.
Vom reduce schema de personal, pentru a reduce bugetul. Am redus numărul de mașini la jumătate, vom renegocia contractul pentru autovehicule. Indiferent cum o luăm, noi am fi putut să cumpărăm pe lună zece mașini la cheltuielile pe care le-am avut. Dacă nu putem renegocia acet contract, vom găsi o variantă să schimbăm furnizorul, poate facem un parteneriat cu cei de la Dacia.”, a mai anunțat oficialul.
„Contractul care acum se încheie a fost un contract pe 5 luni. Au fost contracte pe perioade scurte, 5-6 luni. În spatele acestui cost RAAPPS ne-a oferit o defalcare a cheltuielilor. Indiferent cum analizăm, de foarte multe ori cheltuiala de 250 de euro pe zi este de fapt cheltuiala pentru o rată la o mașină pe lună. Două plinuri de combustibili pe lună ar trebui să fie suficiente pe lună pentru activitatea zilnică din oraș.”, spune Mihai Jurca.
„Cheltuială fixă lunară de 80.000 de lei cu 8 ospătari”
„Cheltuielile de protocol sunt aproximativ trei milioane de lei pe an bugetate, dintre care 2,3 milioane revin RA-APPS, sub formă de, generic denumite, cheltuieli de restaurant. Mai avem o cheltuială fixă lunară de 80.000 de lei cu 8 ospătari care servesc demnitarii și sigur, cabinetului primului-ministru. Avem în medie 300.000 de lei pe lună cheltuieli cu protocolul – înseamnă o alocare lunară de 300 de lei per cabinet sau secretar de stat, din care cheltuiești cu apă, cafea, ceai, pentru orice invitat, orice ședință pe care o ai în Guvern. În același timp, demnitarii pot organiza bufet, mese, în cadrul acelor bani.
Era uzual ca după fiecare ședință de guvern să fie organizată o masă, un bufet după fiecare ședință de Guvern. Vom reduce aceste cheltuieli interzicând demnitarilor să mai organizeze mese, bufet, în cadrul ședințelor. Sigur este nevoie ca fiecare cabinet să aibă posibilitatea de a procura o apă, o cafea, un ceai, și în același timp, am eliminat bufetul de după fiecare ședință de Guvern.
Suntem atenți și la volumul de activități pe zona de protocol, dar mai trebuie să menționăm, cu un impact mai mare, este faptul că majoritatea tarifelor pe care le avem pentru zona de protocol sunt în principiu cu 30% mai mari, poate și mai mult.
O sticlă de 0,33 de suc carbogazos, fără să îi dau numele, costă 8,50 lei sau 9 lei iar în magazine costă 3.5-4 lei. Astfel de situații sunt pe fiecare tip de produs pe care îl avem, am cerut o situație.”, a precizat Mihai Jurca.
Ce concedieri și restructurări face Guvernul României
„Reducem consilierii de stat la un număr total de 11 posturi, secretarii de stat la 4 posturi, aparatul demnitarilor va fi de 14, asta înseamnă că fiecare consilier de stat sau secretar de stat va avea un consilier, nu doi, lucru care se transferă și în cabinetul primului ministru, care nu va mai avea 8 posturi, va avea 5 posturi, în cabinetul meu, care nu va mai avea 3 posturi, va avea 2 posturi, rămâne șeful de cabinet, secretarul general”, a spus Mihai Jurca.
Direcția de Protocol se transformă în serviciu și va avea 12 posturi, Direcția de Comunicare se transformă în serviciu și va avea 18 posturi, Direcția de Asigurare Resurse, unde există Contabilitate, Buget și Achiziții va avea 22 de posturi, iar o nouă propunere este organizarea unui nou departament.
„Este ca și în pilda meșterului Manole, când ajungi în demnitate publică trebuie să reconstruiești consumând timp și resurse atât circuitul informațional, cât și informația. Propunem organizarea unui departament pentru continuitate guvernamentală, care va avea principala menire de a urmări activitatea demnitarilor, de a o contabiliza și documenta, de a fi suportul Comitetelor și Consiliilor interministeriale, de a urmări ce se discută. Acest departament îl propunem să aibă 7 locuri”, a spus Mihai Jurca.
Șeful Cancelariei prim-ministrului Ilie Bolojan a subliniat apoi că și Departamentul de Reziliență, și Departamentul Relații Internaționale din cadrul Direcției de Protocol se vor desființa.
Comisia cu cheltuieli de personal de 130.000 de euro pe lună
„Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine Directe. Această comisie este importantă. Există un număr de specialiști care își fac treaba în cadrul comisiei. Rolul acestei comisii este să se asigure că investițiile străine în România nu sunt făcute de infractori sau de entități în spatele cărora stau alți tipi de actori.
Sunt aici câteva disfuncționalități. Numărul conducerii comisiei este de 11. Indemnizația lor a fost stabilită prin lege de a avea 30% din salariul unui ministru. Dacă se întâlneau de 3 ori pe săptămână, gândiți-vă că luau 4.000 de lei. Din comisie fac parte și un corp de experți. Indemnizația lor e de 20% din salariul fiecărui ministru. Cheltuiala de personal este de 130.000 de euro pe lună.
Am propus ca experții să scadă de la 75 la 35. Indemnizația lor să fie la 15% din salariul ministru, o singură dată pe lună.
Conducerea să fie redusă de la 11 membri la 7 membri. Indemnizația lor să fie tot așa, de 15% din salariul unui ministru, o dată pe lună.”, a precizat șeful cancelariei premierului.
Alte măsuri importante de tăiere a cheltuielilor la Guvern
„Principiile de reformă și eficiență pe care administrația Bolojan le-a anunțat trebuie implementate și la Cancelaria prim-ministrului. Sunt măsuri necesare, un număr mai puțini de oameni și un cost mai mic.” a spus Mihai Jurca. Iată alte detalii importante privind măsurile pe care le-a anunțat oficialul:
Vom continua să reducem cheltuielile. Ce vreau să spun este că exact aceeași activitate o vom face de săptămâna viitoare cu toate structurile din subordinea Cancelariei. Vom cere același lucruri tuturor celor care sunt în subordinea noastră.
Criteriile au fost simple. Am analizat rapoartele de activitate și am făcut o analiză a eficienței și gradului de încărcare a persoanelor din fiecare departament. I-am rugat pe colegi să vină cu propuneri de reorganizare, dar să le facă cât mai curajos. Unii dintre ei au trimis, alții nu. Ceea ce v-am prezentat este atât pe grad de încărcare, cât și a rapoartelor de activitate.