Știri

Focar de rabie la Iași. Un șacal a intrat în curtea unei femei și a mușcat-o: „M-a apucat de picior”

Alertă de rabie în județul Iași: 27 de focare confirmate și peste 900 de persoane vaccinate. O femeie, atacată de un șacal în propria grădină

Rabia se extinde în zona de nord-est a României. Autoritățile sanitare intră în alertă

Județul Iași se confruntă cu **o explozie a cazurilor de rabie**, mai ales în localitățile aflate în apropierea graniței cu Ucraina. Situația devine tot mai îngrijorătoare, având în vedere că **peste 900 de persoane au fost deja vaccinate împotriva rabiei**, iar specialiștii au confirmat **27 de focare active** doar în 2025.

Femeie atacată de un șacal în propria curte. Animalul era infectat cu rabie

„Ultimul caz este al unei persoane de sex feminin, din mediul rural, care a fost atacată în grădina proprie de către un șacal. Plăgile mușcate au fost importante și au afectat membrele superioare și inferioare ale pacientei. Ea a necesitat toaleta plăgilor în serviciul de chirurgie plastică și administrarea atât a vaccinului, cât și a serului antirabic. În urma analizelor, rabia a fost confirmată, iar din acest focar alte patru persoane au necesitat vaccinare”, a spus dr. Florin Roșu.

Femeie: „Eu eram la vale, culegeam ardei acolo și deodată a venit, m-a apucat de picior, de aici. Când am simțit durerea am dat cu mâna, m-am aplecat, după m-a apucat de mână. Era ca un câine normal, un pic mai mare și mai gri, cu păr zbârlit în sus. Normal că m-am speriat.”

Un caz șocant a fost raportat recent în mediul rural din județul Iași. O femeie a ajuns la **Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași**, după ce a fost **mușcată de un șacal în timp ce lucra în grădină**. Medicul Florin Roșu, managerul spitalului, a confirmat că animalul a fost testat pozitiv la rabie.

„Este un caz care ne îngrijorează foarte mult, pentru că ne arată că **speciile purtătoare ale virusului rabic se diversifică**, iar contactul cu omul este tot mai frecvent”, a declarat dr. Roșu.

Cifre alarmante în județul Iași: focare multiple și sute de persoane expuse

„Facem din nou apel către populație de a evita animalele domestice sau sălbatice care prezintă un comportament anormal. Îndemnăm populația să informeze imediat medicii veterinari și Direcția de Sănătate Veterinară, dacă se confruntă cu astfel de animale. Dacă se întâmplă să fie mușcați de animale, să se adreseze imediat Spitalului de Boli Infecțioase pentru a beneficia de consult de specialitate și tratament corespunzător atât al plăgii, cât și inițierii profilaxiei antirabice”, afirmă dr Florin Roșu.

De la începutul anului 2025, numai în județul Iași au fost înregistrate:

– **27 de focare confirmate de rabie**, în special în comunele de graniță
– **Peste 900 de persoane** care au primit **profilaxie antirabică**, după ce au fost mușcate sau au intrat în contact cu animale suspecte
– Cazuri tot mai frecvente de **șacali, vulpi și pisici sălbatice infectate**

Autoritățile sanitar-veterinare colaborează cu medicii infecționiști și cu primăriile locale pentru a monitoriza și izola zonele de risc.

Ce este rabia și de ce este atât de periculoasă?

Rabia este o **boală virală mortală**, transmisă prin salivă, cel mai adesea prin mușcătura unui animal infectat. Virusul afectează sistemul nervos central și, **în lipsa tratamentului rapid**, are o rată de mortalitate de aproape 100%.

Simptomele includ:

– Febră, dureri de cap, anxietate
– Spasme musculare, halucinații, paralizie
– Teama de apă (hidrofobie), confuzie, convulsii

Tratamentul constă în **administrarea rapidă a vaccinului antirabic**, însoțit uneori de ser antirabic, în funcție de gravitatea leziunii și tipul animalului agresor.

Alte cazuri recente de rabie în România

Județul Iași nu este singura zonă afectată de focare de rabie. În ultimele luni, au fost raportate incidente similare în alte regiuni ale țării:

1. Caz în județul Botoșani – martie 2025

Un adolescent de 14 ani din comuna Ungureni a fost mușcat de o vulpe în apropierea școlii. Animalul a fost capturat, iar analizele au confirmat infecția cu virusul rabic. Băiatul a fost transportat de urgență la Iași pentru tratament.

2. Caz în județul Arad – februarie 2025

O femeie în vârstă din orașul Sântana a fost atacată de o pisică sălbatică. Autoritățile sanitar-veterinare au confirmat ulterior că animalul era infectat cu rabie. S-a demarat vaccinarea profilactică a întregii familii.

3. Incident în Constanța – aprilie 2025

Pe litoral, un turist a fost mușcat de un câine fără stăpân în zona plajei Modern. Deși animalul nu a mai fost găsit, cazul a fost tratat preventiv ca o potențială expunere la rabie.

Recomandările specialiștilor: cum ne protejăm de rabie

Pentru a preveni infectarea cu virusul rabic, medicii infecționiști și epidemiologii recomandă:

– **Evitarea contactului cu animale sălbatice sau necunoscute** (vulpi, șacali, pisici, câini vagabonzi)
– **Raportarea imediată a animalelor agresive sau care se comportă anormal**
– **Vaccinarea câinilor și pisicilor** din gospodării conform calendarului stabilit de medicul veterinar
– **Prezentarea imediată la medic** în cazul unei mușcături sau zgârieturi suspecte

Concluzie

Situația din județul Iași, unde au fost confirmate 27 de focare de rabie și peste 900 de persoane au fost vaccinate, ridică un semnal serios de alarmă. Creșterea numărului de animale sălbatice infectate, precum șacalii, impune măsuri urgente de prevenție și conștientizare. Rabia este o boală letală, dar **poate fi prevenită** prin reacție rapidă, vaccinare și educație. Autoritățile și populația trebuie să colaboreze pentru a evita noi tragedii.

036

Comments are closed.