Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat joi că Franța va recunoaște Palestina ca stat, pe fondul furiei globale față de oamenii care mor de foame în Gaza. Macron a declarat, într-o postare pe X, că va oficializa decizia la Adunarea Generală a Națiunilor Unite din septembrie. „Urgenţa de astăzi este ca războiul din Gaza să se oprească și populația civilă să fie salvată”, a scris el, potrivit AP News.
„Fidel angajamentului său istoric pentru o pace justă și durabilă în Orientul Mijlociu, am decis că Franța va recunoaște Statul Palestina. Voi face anunțul solemn la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în septembrie.
Urgența de astăzi este de a pune capăt războiului din Gaza și de a acorda ajutor populației civile. Pacea este posibilă.
Trebuie să se instituie imediat un armistițiu, să fie eliberați toți ostaticii și să se acorde ajutor umanitar masiv populației din Gaza. De asemenea, este necesar să se asigure demilitarizarea Hamas, securizarea și reconstrucția Gazei. În cele din urmă, este esențial să se construiască Statul Palestina, să se asigure viabilitatea acestuia și să i se permită, prin acceptarea demilitarizării sale și recunoașterea deplină a Israelului, să contribuie la securitatea tuturor în Orientul Mijlociu.
Nu există altă soluţie.
Poporul francez dorește pacea în Orientul Mijlociu. Depinde de noi, francezii, împreună cu israelienii, palestinienii și partenerii noștri europeni și internaționali, să demonstrăm că acest lucru este posibil. Având în vedere angajamentele asumate față de mine de către președintele Autorității Palestiniene, i-am scris acestuia despre hotărârea mea de a merge mai departe.
Încredere, claritate și angajament. Vom obține pacea”, a transmis Macron pe X.
Președintele francez a oferit sprijin Israelului după atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 și se exprimă frecvent împotriva antisemitismului, dar a devenit din ce în ce mai „frustrat” de războiul Israelului în Gaza, mai ales în ultimele luni.
Franța este cea mai mare și mai puternică țară europeană care recunoaște Palestina. Peste 140 de țări recunosc un stat palestinian, inclusiv peste o duzină din Europa. Franța are cea mai mare populație evreiască din Europa și cea mai mare populație musulmană din vestul Europei, iar luptele din Orientul Mijlociu se transformă adesea în proteste sau alte tensiuni în Franța.
Ministerul israelian de Externe nu a comentat situaţia.
Ministrul francez de Externe va co-găzdui, săptămâna viitoare, o conferință la ONU despre o soluție cu două state. Luna trecută, Macron și-a exprimat „determinarea de a recunoaște statul Palestina” și a pledat pentru o mișcare mai amplă către o soluție cu două state, în paralel cu recunoașterea Israelului și a dreptului său de a se apăra.
Anunțul de joi a venit la scurt timp după ce SUA au întrerupt negocierile din Qatar privind Gaza, susținând că Hamas nu dă dovadă de bună-credință.
În ultimele zile, s-a acumulat un val de indignare împotriva Israelului. La începutul acestei săptămâni, Franța și peste două duzini de țări, în mare parte europene, au condamnat restricțiile impuse de Israel asupra transporturilor de ajutoare în teritoriu și uciderea a sute de palestinieni care încercau să obțină alimente.
Palestinienii doresc un stat independent în Cisiordania ocupată, în Ierusalimul de Est și în Gaza, teritorii ocupate de Israel în războiul din Orientul Mijlociu din 1967. Guvernul israelian și cea mai mare parte a clasei sale politice se opun de mult timp statului palestinian și spun acum că acesta ar recompensa militanții după atacul Hamas din 7 octombrie 2023.
Israelul a anexat Ierusalimul de Est la scurt timp după războiul din 1967 și îl consideră parte a capitalei sale. În Cisiordania, a construit zeci de așezări, unele asemănătoare unor suburbii întinse, care găzduiesc acum peste 500.000 de coloniști evrei cu cetățenie israeliană. Cei 3 milioane de palestinieni din teritoriu trăiesc sub conducerea militară israeliană, Autoritatea Palestiniană exercitând o autonomie limitată în centrele populate.