Administrație și Politică

Cutremur total în politică. Decizia DNA de acum în scandalul Anastasiu. E oficial

Direcția Națională Anticorupție (DNA) face noi precizări legate de scandalul Anastasiu, relatând cum a ajuns acesta martor denunțător în dosarul în care un inspector ANAF a primit cinci ani de închisoare pentru luare de mită.

Noi precizări de la DNA legate de cazul Dragoș Anastasiu!

Procurorii anticorupție relatează cum a devenit acesta denunțător în dosarul în care a recunoscut că a dat mită unui funcționar de la ANAF.

Potrivit DNA, actualul vicepremier și asociatul său dintr-o firmă s-au dus la DNA, la 2 februarie 2018, ”din proprie inițiativă”, cu un denunț, au fost audiați și, în aceeași zi, li s-a atribuit calitatea de martori denunțători.

”Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la calitatea de martor denunțător pe care o persoană ar fi avut-o într-un dosar penal instrumentat de DNA, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să facă următoarele precizări:

La data de 02 februarie 2018, cei doi reprezentanți ai societății SC Touring Eurolines SA s-au prezentat, din proprie inițiativă, fără apărător, la sediul DNA cu un denunț deja redactat pe numele unuia dintre ei. Aceștia au fost audiați în aceeași zi de procurorul de caz, atribuindu-li-se calitatea de martori denunțători”, se precizează într-un comunicat dat publicității sâmbătă.

În același comunicat, DNA subliniază că ”detaliile cuprinzătoare” furnizate de Anastasiu și de asociatul său ”au fost valorificate și au condus la trimiterea în judecată și, ulterior, la condamnarea inculpatei Burlacu Angela Georgeta (inspectorul ANAF care a cerut și primit mită – n.r.)”.

”Calitatea de martor denunțător este strâns legată de informațiile utile aduse la cunoștința organului de urmărire penală, în orice formă (denunț/declarație de martor), înainte ca acesta să fi fost sesizat. Detaliile cuprinzătoare oferite de cei doi au fost valorificate și au condus la trimiterea în judecată și, ulterior, la condamnarea inculpatei Burlacu Angela Georgeta, ambii fiind considerați de procurorul de caz martori denunțători, beneficiind de prevederile legale aplicabile în această situație, respectiv art. 290 alin. 3 din Codul Penal și art. 292 alin. 2 din Codul Penal”, precizează DNA.

În acelai comunicat, DNA respinge atragerea instituției ”în discuții politice de orice natură”.

”Este regretabil că, prin felul în care unii actori publici interpretează eronat dispozițiile legale se aruncă o urmă de dubiu asupra unei hotărâri judecătorești definitive ce beneficiază de autoritate de lucru judecat.

În această dezbatere publică, în care DNA a fost solicitată de mass-media să se pronunțe asupra unui dosar pe care l-a instrumentat și care a fost confirmat definitiv de către instanța de judecată, interesul nostru instituțional ține exclusiv de o prezentare corectă a faptelor și a temeiurilor juridice. Respingem atragerea DNA în discuții politice de orice natură”, se arată în comunicat.

În respectivul dosar, Dragoș Anastasiu ar fi semnat un contract fictiv pentru a masca plăți de mită către funcționarul ANAF.

012

Comments are closed.