Administrație și Politică

Răsturnare de situație. Decizia radicală luată de Nicușor Dan dupa scandalul Anastasiu

Președintele României, Nicușor Dan, a declarat sâmbătă, în timpul unei vizite oficiale la Salzburg, că scandalul de corupție în care este implicat vicepremierul Dragoș Anastasiu reprezintă „o problemă mare”. Acesta a adăugat că nu a discutat încă cu premierul Ilie Bolojan despre subiect.

„Este o problemă mare”, a declarat Nicușor Dan. „Încă nu am vorbit cu premierul Ilie Bolojan” despre acest subiect.

Declarația vine în contextul în care opinia publică a fost șocată de informațiile potrivit cărora Dragoș Anastasiu a recunoscut în fața instanței că a oferit mită către o funcționară ANAF timp de opt ani.

Sindicatul Guvernului cere demisia lui Dragoș Anastasiu

Reacțiile nu au întârziat să apară nici din partea angajaților Guvernului. Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului a transmis sâmbătă un comunicat oficial în care solicită demisia imediată a vicepremierului.

„Faptele recunoscute de Anastasiu compromit nu doar imaginea sa, ci și legitimitatea întreg procesului de reformă pe care îl are în coordonare. Prezența sa în Guvernul României anulează orice efort de credibilizare a administrației și pune sub semnul întrebării buna-credință a programului de guvernare”, a transmis Sindicatul.

Vicepremierul a recunoscut mita: 2.000 de euro pe lună pentru a „rezolva” controalele ANAF

Într-un document al instanței obținut de presă, se precizează că Dragoș Anastasiu a recunoscut că a dat mită în mod repetat către Angela Burlacu, fostă inspectoare ANAF, în prezent condamnată pentru luare de mită.

Potrivit dosarului, Anastasiu a semnat un contract fictiv, la solicitarea inspectoarei, în urma unui control fiscal. Acesta masca plăți lunare de aproximativ 2.000 de euro, menite să accelereze finalizarea controalelor și rambursarea TVA-ului.

„A perceput propunerea ca pe un șantaj, dar și ca pe o formă de protecție”, se arată în documentul instanței.

Vicepremierul a motivat în fața judecătorilor că a fost constrâns de teamă, considerând că un refuz ar fi dus la deschiderea unui dosar penal, ceea ce ar fi dus la insolvența firmei și concedierea angajaților.

Deși a recunoscut mita, Dragoș Anastasiu a fost audiat doar în calitate de martor în dosarul penal.

Reacția Guvernului: „Anastasiu a fost doar martor”

Guvernul României a transmis, vineri, o declarație oficială referitoare la scandalul în care este implicat vicepremierul Dragoș Anastasiu:

„În urma mai multor solicitări primite de la jurnaliști fac următoarele precizări: Vicepremierul Dragoș Anastasiu nu a avut calitate de denunțător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA soluționat prin Hotărârea 1258/2023. Singura sa calitate a fost aceea de martor. A fost audiat în această calitate de procurori și judecători care nu au considerat că sunt întrunite condițiile pentru schimbarea acestei unice calități. Dosarul penal s-a încheiat prin hotărâre definitivă. Circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile dlui Dragoș Anastasiu”, a transmis **Ioana Dogioiu**, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Prima reacție a lui Dragoș Anastasiu după apariția scandalului

Dragoș Anastasiu a avut, vineri, **prima reacție publică** după ce cazul său a fost intens dezbătut în spațiul public:

„Nu am avut niciun fel de avantaj din punct de vedere juridic. În dosar am fost martor, nu denunțător”, a declarat vicepremierul.

Scandalul a generat un val de reacții negative în societate și a pus presiune pe Guvern, în special în contextul în care Anastasiu este considerat un om-cheie în coordonarea reformelor administrative și fiscale.

05
Vlad Patrik
Vlad Patrik este un tânăr jurnalist cu 10 ani experiență în presa online. S-a alăturat echipei fresh24.ro în luna aprilie 2025

    Comments are closed.