Știri externe

LIVE TEXT Acord istoric între UE și SUA. S-a vorbit și de România. Donald Trump s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen

România era direct interesată de acest acord, deoarece dacă Trump ar fi impus tarfifele de 50% pentru statele UE, România ar mai fi pierdut 2% din PIB din cauza pierdeerilor economice provocate de exporturile României către SUA și importuri.

Asta însemna un adevărat dezastru mai ales în condițiile acrtuale ale țării noastre si tot în discuții s-a discutat și de exporturile de oțel și materiale fieroase (făcute de România majoritar). De asemenea România era direct interesată și de acordul pe agricultură.

Mai jos, vedeți în timp real la ce acord s-a ajuns.

LIVE TEXT Un acord istoric în mijlocul tensiunilor comerciale. UE și SUA s-au înțeles

Președintele Trump a anunțat acordul în fața jurnaliștilor, la complexul său de golf din Turnberry, Scoția, imediat după ce a ieșit dintr-o scurtă întâlnire cu Ursula von der Leyen. Mai jos aveți ce s-a discutat despre România și la ce acord s-a ajuns. În discuții s-a discutat și de exporturile de oțel și materiale fieroase (făcute de România majoritar).

UPDATTE ora 21:45 – Giorgia Meloni a avut o reacție după negocierile UE vs SUA

Premierul italian Giorgia Meloni spune că este un lucru pozitiv faptul că UE a ajuns la un acord cu SUA, dar că este nevoie să vadă detaliile, relatează agenția de presă italiană ANSA.

Italia este a treia cea mai mare economie a Uniunii Europene.

UPDATE ora 21:32 – Trump a declarat:

Putem oferi acum mai multe detalii despre ceea ce știm în legătură cu acordul comercial. Trump a spus că Uniunea Europeană va achiziționa energie din SUA în valoare de 750 de miliarde de dolari (558 miliarde de lire sterline, 638 miliarde de euro), pe lângă creșterea investițiilor totale în SUA cu 600 de miliarde de dolari (446 miliarde de lire sterline, 510 miliarde de euro).

Președintele american a salutat acordul, numindu-l „cel mai mare acord încheiat vreodată” și a adăugat că Washingtonul are în vedere înțelegeri cu „alte trei sau patru țări”.

UPDATE ora 21:20 – România avantajată cu 2% din PIB de pe urma acestui acord

După săptămâni de negocieri tensionate între principalii oficiali comerciali, UE și SUA au reușit, în cele din urmă, să ajungă la un acord.

În final, a fost nevoie ca liderii celor două părți să se așeze față în față pentru ca înțelegerea să fie parafată.

Aceasta este o situație pe care am mai văzut-o și în cazul altor acorduri semnate de președintele Trump – implicarea sa personală a fost decisivă, chiar și atunci când părea că nu se va ajunge la niciun rezultat.

Faptul că s-a ajuns la un acord este important pentru ambele părți, deoarece numeroase afaceri și locuri de muncă depind de ceea ce UE numește „cea mai mare relație bilaterală de comerț și investiții din lume”.

Atât președintele Trump, cât și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pot prezenta acest acord ca pe o victorie.

Pentru UE, tarifele ar fi putut fi mai mari – 15% în loc de cele 30% care fuseseră amenințate –, deși nu este la fel de favorabil ca rata de 10% aplicată Marii Britanii.

Pentru SUA, asta înseamnă așteptări de aproximativ 90 de miliarde de dolari din încasările provenite din taxe vamale, conform cifrelor de anul trecut, la care se adaugă investiții de 600 de miliarde de dolari ce urmează să fie atrase în țară.

UPDATE ora 21:05 – Acordul va fi „excelent pentru industria auto” și agricultură, afirmă Trump

Acordul va fi „grozav pentru industria auto” și agricultură, spune Trump
În declarațiile făcute jurnaliștilor, Trump a afirmat că acordul va fi „grozav pentru mașini” și va avea un impact semnificativ asupra agriculturii.

El a adăugat că analizează posibilitatea încheierii de acorduri comerciale cu „alte trei sau patru țări”, însă cel mai probabil acestea vor include și o formă de tarife vamale.

UPDATE ORA 20:51 – Acord istoric tarife de 15%%

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că Statele Unite vor impune tarife vamale de 15% pentru toate bunurile provenite din Europa.

Anterior, Washingtonul amenințase cu un tarif de 30%, însă acordul final a stabilit o taxă unitară redusă, de compromis.

Totodată, acordul include angajamente din partea Uniunii Europene privind investiții de miliarde de dolari și achiziții semnificative de energie din Statele Unite, ca parte a reechilibrării relațiilor comerciale bilaterale.

UPDATE ora 20:27 – Ursula și Trump au ajuns la un acord, s-a vorbit și de România

„Am ajuns la un acord. Este un acord bun pentru toată lumea”, a declarat Trump.

„Ne va apropia mai mult… este, într-un fel, un parteneriat”, a adăugat el.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat, la rândul ei, acordul, descriindu-l drept „un acord uriaș”, obținut după „negocieri dure”.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat semnarea unui acord comercial cu Uniunea Europeană, în urma unei întâlniri importante cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Întâlnirea a avut loc în Scoția, la complexul de golf Turnberry, deținut de liderul american.

Context

Președintele Donald Trump a început discuțiile cu Ursula von der Leyen duminică, în contextul apropierii termenului limită de 1 august pentru finalizarea unui acord comercial cu Uniunea Europeană.

Acordul-cadru a fost semnat după ce Trump anunțase intenția de a majora tarifele vamale pentru majoritatea produselor importate din UE, de la nivelul actual de 10% la 30%, începând cu 1 august. Liderul american a justificat această decizie prin existența unuia dintre cele mai mari deficite comerciale dintre SUA și UE, subliniind că până la data limită anterioară, 9 iulie, nu s-a ajuns la un acord satisfăcător.

Trump a reiterat că notificări privind impunerea de tarife au fost trimise și altor parteneri comerciali care nu au reușit să ajungă la înțelegeri cu Washingtonul. Noile taxe vor intra în vigoare vineri, cu excepția celor aplicate deja oțelului și aluminiului.

Importanța relațiilor comerciale dintre SUA și UE

Schimburile comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană reprezintă una dintre cele mai mari relații economice din lume. Cele două entități sunt cei mai importanți parteneri comerciali și de investiții unul pentru celălalt, contribuind împreună la aproape o treime din comerțul global cu bunuri și servicii.

În anul 2024, volumul total al comerțului cu bunuri între SUA și UE a fost estimat la 975,9 miliarde de dolari (aproximativ 751,4 miliarde de lire sterline). SUA a importat bunuri în valoare de aproximativ 606 miliarde de dolari din UE, în timp ce exporturile americane spre Europa au însumat 370 miliarde de dolari. Acest dezechilibru comercial este o sursă constantă de nemulțumire pentru administrația Trump.

Un început tensionat, dar promițător

În timpul unei conferințe de presă susținute în Scoția, Donald Trump a declarat: „Este o duminică frumoasă în Scoția”, adăugând totuși că „nu este într-o stare de spirit prea bună”. Președintele american nu a explicat motivele nemulțumirii sale, dar a menționat că șansele de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană erau „de 50:50”, din cauza a „trei sau patru puncte sensibile”.

Trump a insistat asupra deschiderii pieței europene către produsele americane, în timp ce Ursula von der Leyen a subliniat că orice acord va trebui să se bazeze pe „echitate și reechilibrare”.

Discuții private pentru detalii finale

După conferința de presă, cei doi lideri au intrat într-o ședință privată pentru a finaliza detaliile acordului. Deși nu au fost făcute publice clauzele exacte, surse diplomatice sugerează că se urmărește reducerea dezechilibrului comercial și creșterea reciprocității în accesul pe piețele celor două economii.

O nouă etapă în relațiile transatlantice

Acordul comercial dintre SUA și UE, semnat în contextul unei relații tensionate și a unui dezechilibru evident în schimburile de bunuri, marchează un pas important spre stabilitate economică și colaborare pe termen lung. Cu toate că Trump a criticat anterior relațiile comerciale dezavantajoase pentru SUA, această înțelegere ar putea reprezenta un nou început pentru echilibrarea balanței și întărirea parteneriatului transatlantic.

Rămâne de văzut ce efecte va avea acordul asupra piețelor globale și cum vor reacționa celelalte mari economii ale lumii la această mișcare strategică.

Comments are closed.