Știri

ANM emite Cod Roşu de furtuni. Raed Arafat: „Nu mai staţi la geamuri!”. Ce să conţină trusa de urgenţă în caz de intemperii

Raed Arafat a atras atenția că este extrem de important ca atunci când autoritățile emit mesaj Ro-Alert, acesta să fie luat în serios.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că există câteva reguli care trebuie urmate cu strictețe în cazul unei furtuni. După ce o femeie din Otopeni a murit în propria locuință în timpul unei furtuni devastatoare, săptămâna trecută, din cauza unor bucăți din acoperișul blocului vecin care au fost proiectate în apartamentul ei, Raed Arafat i-a îndemnat pe oameni să nu stea în fața ferestrelor în timpul vijeliilor, ci în mijlocul locuinței.

O femeie de 49 de ani din Otopeni a murit după ce bucăți din acoperișul blocului vecin s-au desprins și au pătruns în locuința ei, rănind-o mortal, în timpul furtunii care a lovit Bucureștiul și Ilfov la data de 17 iulie.

După această tragedie, șeful DSU a spus că o nouă regulă de siguranță ar fi să nu stăm la ferestre în timpul furtunilor.

„Poate că trebuie să includem acum peste tot. Nu mai stați lângă geamuri când e furtună, intrați undeva în casă, unde sunteți protejați, în mijlocul casei”, a spus Raed Arafat vineri, într-o conferință de presă.

De asemenea, Raed Arafat a atras atenția că este extrem de important ca atunci când autoritățile emit mesaj Ro-Alert, acesta să fie luat în serios.

„Am dat alertă și totuși au fost oameni pe străzi care nu au ascultat și am avut doi răniți, care din fericire au fost ușor răniți. Am avut copaci care au căzut pe mașini, diferite fenomene care puteau să producă mult mai multă suferință, dacă cei surprinși de furtună mureau sau aveau leziuni grave”, a explicat șeful DSU.

Şeful DSU a precizat ce ar trebui să conțină acest bagaj de urgență în caz de viituri: „Bagajul trebuie să fie posibil să-l ia o persoană, ușor la mână. Deci nu vorbim de valize aici, în niciun caz. Vorbim de o geantă care să aibă actele esențiale pe care consideră populația că trebuie să le aibă tot timpul, toți au aceste acte să le pună în geantă, banii, dacă au bani în casă, să pună acolo medicamentele și orice alte lucruri pe care le consideră esențiale lor, dar fără să fie de greutate, fără să fie de volum. Deci asta este important, lucrurile pe care poți să le iei imediat și să pleci”.

DSU a făcut mai multe recomandări pentru populație în caz de furtuni și vijelii:

Evitați deplasările și activitățile în aer liber în timpul manifestării fenomenelor extreme
Nu parcați sub copaci sau în apropierea obiectelor instabile (panouri, stâlpi)
Deconectați echipamentele electrice dacă observați fluctuații sau întreruperi
Nu atingeți cabluri electrice căzute – pot fi sub tensiune
De asemenea, DSU recomandă să ne informăm din surse oficiale:

Platforma națională de pregătire – www.fiipregatit.ro

Aplicația mobilă DSU – gratuită în App Store & Google Play

Administrația Națională de Meteorologie – www.meteoromania.ro/avertizari

Ce provizii trebuie să conțină trusa de urgență în caz de război. Sfaturile oferite de Raed Arafat: „Omul trebuie să fie pregătit”

Recent, UE a făcut o serie de recomandări cetățenilor în caz de război. Așadar, fiecare familie trebuie să aibă apă și provizii pentru trei zile. Batoanele energizante, lanterna și alte obiecte esențiale nu trebuie să lipsească pentru a face față situațiilor de urgență. Și șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit despre importanța trusei de urgență.

Un kit pentru situații de urgență poate face diferența în eventualele momente de panică. Astfel, acesta trebuie să conțină suficientă apă, cel puțin 3 l de persoană, cam pentru trei zile. Totodată, alimentele neperisabile sunt extrem de importante, printe acestea numărându-se conservele. Așadar, putem vorbi despre produse alimentare calorice și nutritive, cum ar fi mixurile de semințe sau batoanele proteice. Tot în acest kit pot fi puse și un aparat radio, lanterne sau baterii externe.

În funcție de nevoile fiecărei persoane, pot fi adăugate și medicamente. Toate aceste produse pot fi ținute într-un rucsac, dar este important să le verificăm din când în când și termenele de valabilitate.

„Printre recomandări este una despre care DSU a vorbit mult – trusa de urgență, care se va găsi în aplicația DSU. Trusa de urgență este pentru orice situație care face ca omul să fie izolat sau să existe perturbări a livrării apei, alimentelor, medicamentelor, energiei electrice. Pentru asta se cere un radio cu baterii, iar cele 72 de ore sunt calculate în baza faptului că în primele 72 ore în orice situație de urgență, de regulă, autoritățile sunt ocupate de salvarea de vieți și nu se ocupă în primă fază de susținerea populației cu alimente, cu apă. Ca omul să fie pregătit și să fie chiar o parte de reziliență în situații de urgență atunci se recomandă această trusă de urgență”, a spus Raed Arafat la Antena 3 CNN.

Turcia înregistrează cea mai mare temperatură din istoria măsurătorilor. Țara „arde” la peste 50 de grade Celsius. Coduri roşii în toată Europa

Turcia a înregistrat, vineri, un record de temperatură de 50,5 grade Celsius, pe fondul unui val de căldură care topește Europa și regiunile învecinate, relatează Deutsche Welle.

018

Comments are closed.