Știri

Final de drum pentru Anastasiu la șefia Guvernului lui Bolojan. „E momentul să fac un pas în lateral”

„E momentul să demisionez. Aș face mai mult rău”, a declarat Anastasiu la conferița de presă. Dragoș Anastasiu, vicepremier în Guvernul condus de Ilie Bolojan, a organizat o conferință de presă la Palatul Victoria, unde a oferit explicații privind acuzațiile din dosarul de corupție care a stârnit numeroase reacții în ultimele zile. Potrivit propriilor declarații, suma oferită drept mită nu ar fi avut scop de îmbogățire, ci de menținere a afacerii în viață.

„În acest moment, în acest climat, mie mi-e foarte clar că nu pot să ajut pentru că indiferent ce aș face va continua procesul de denigrare. E motivul pentru care, discutând cu premierul, i-am spus că voi face mai mult rău decât bine și că e momentul să fac un pas în spate, în lateral, cum vreți, și să demisionez.

Plecarea mea din guvern nu înseamnă că reformele premierului trebuie să se oprească, dimpotrivă. Îi fac un apel public premierului să preia public grupul de lucru pentru reformarea companiilor de stat.

(…)

Nu vreau să decredibilizez Guvernul României”.

„Șpaga noastră a fost de supraviețuire”, a spus Anastasiu.

El a diferențiat între „șpăgi de supraviețuire” și „șpăgi de îmbogățire”, spunând că practica mituirii pentru a rezista economic era răspândită în anii ’90. În viziunea sa, ceea ce s-a întâmplat nu a fost o acțiune pentru câștiguri ilicite, ci un compromis impus de sistem.

„Am fost declarat șpăgar. Există două tipuri de șpăgi, șpăgi de supraviețuire și de îmbogățire. În anii 1990, șpaga era cu plicul sau cu geamantanul. Din punctul nostru de vedere, acesta a fost din zona de supraviețuire”, a declarat Anastasiu în fața jurnaliștilor.

În ceea ce privește calitatea sa în cadrul investigației DNA, vicepremierul a afirmat că nu s-a prezentat ca denunțător, ci ca martor, susținând că a fost implicat doar parțial în acțiunile companiei și că partenerul său de afaceri a făcut denunțul oficial.

„Eu nu am mințit când am spus că am fost martor. Nu vreau să contrazic, foarte posibil, dar asta a fost ce am știut eu, ce am făcut eu, partenerul meu a semnat contractul, a făcut denunțul, eu am știu în primă fază, a fost o perioadă în care nu am avut date și apoi când le-am făcut am făcut pasul public spre a spune adevărul”, a explicat el.

Tot în cadrul conferinței, vicepremierul a adus în discuție cazul unei femei de afaceri care, potrivit spuselor sale, ar fi fost pusă într-o situație similară, fiind nevoită să dea mită pentru a putea continua activitatea economică.

Contextul dosarului și poziția autorităților

Dosarul care îl vizează pe Dragoș Anastasiu are legătură cu presupusa mită oferită unei funcționare ANAF timp de opt ani, în valoare totală de peste 150.000 de euro. Suma ar fi fost oferită în schimbul unor rambursări de TVA și favoruri fiscale.

DNA a confirmat oficial că vicepremierul și partenerul său de afaceri au depus un denunț voluntar, ceea ce i-a scutit de urmărirea penală. Potrivit unui comunicat emis de instituție:

„La data de 02 februarie 2018, cei doi reprezentanţi ai societăţii SC Touring Eurolines SA s-au prezentat, din proprie iniţiativă, fără apărător, la sediul DNA cu un denunţ deja redactat pe numele unuia dintre ei. Aceştia au fost audiaţi în aceeaşi zi de procurorul de caz, atribuindu-li-se calitatea de martori denunţători”, arată DNA.

Scandalul a declanșat o reacție puternică atât în rândul sindicatelor din sistemul fiscal, cât și în spațiul public. Se cere retragerea vicepremierului din funcție, în timp ce premierul Ilie Bolojan ar fi cerut deja demisia acestuia. Până în prezent, Dragoș Anastasiu nu a renunțat la poziția sa, iar ancheta este în plină desfășurare.

Subiectul rămâne de interes național și va continua să genereze reacții pe măsură ce apar noi detalii din anchetă.

010

Comments are closed.