Știri

Un avion cu 181 de pasageri s-a prăbușit. Anchetatorii au cauza preliminară, care a uimit lumea întreagă a aviației

Prăbușirea tragică a avionului Jeju Air în Coreea de Sud, care a avut loc pe 29 decembrie 2024 pe aeroportul Muan, continuă să fie analizată în profunzime de autoritățile sud-coreene. Deși raportul final este așteptat abia în iunie 2026, ancheta preliminară a dezvăluit deja un detaliu tulburător: unul dintre motoare era încă funcțional și ar fi putut menține aeronava în zbor.

Conform unei actualizări interne obținute de Reuters, motorul drept, deși afectat vizibil de impactul cu o pasăre, ar fi produs suficientă putere pentru ca avionul să continue să zboare. În schimb, echipajul ar fi oprit motorul stâng, care suferise daune mai mici, o decizie care a stârnit controverse și a reaprins discuțiile despre erori de pilotaj.

Un accident fatal: 181 de morți după o aterizare pe burtă

Aeronava Boeing 737-800 a companiei Jeju Air s-a prăbușit în timpul unei aterizări de urgență, după ce a fost lovită de o pasăre. Avionul a atins solul fără trenul de aterizare coborât, a depășit pista și s-a izbit de un dig, explodând și provocând moartea a 181 de persoane.

În urma tragediei, anchetatorii au lansat o amplă investigație pentru a stabili cauzele exacte ale dezastrului. În prezent, există suspiciuni că deciziile piloților, în special în ceea ce privește gestionarea motoarelor, ar fi contribuit la tragedie.

Motorul oprit greșit? Ancheta relevă confuzii în cabina de pilotaj

Conform documentelor consultate de Reuters, piloții au oprit motorul stâng la doar 19 secunde după ce avionul a fost lovit de pasăre. În mod ironic, acesta era motorul mai puțin avariat. Pe de altă parte, motorul drept – care a produs fum negru și flăcări – a fost lăsat în funcțiune și, conform datelor tehnice, ar fi continuat să genereze suficientă putere pentru zbor.

Această decizie a echipajului amintește de tragedia aviatică de la Kegworth, Anglia, din 1989, când piloții au oprit motorul sănătos și au menținut în funcțiune pe cel avariat.

Răspunsuri incomplete din partea autorităților

Raportul parțial emis de Comisia sud-coreeană de investigare a accidentelor aviatice și feroviare (ARAIB) nu clarifică starea completă a motorului stâng și nici starea sistemelor sale conexe. Fostul investigator al U.S. National Transportation Safety Board, Greg Feith, a declarat că raportul actual este „criptic” și lipsit de detalii esențiale.

ARAIB nu a răspuns încă solicitărilor oficiale de comentarii, însă a confirmat că raportul final va fi publicat în iunie 2026.

Familiile victimelor cer prudență în comunicare

Familiile celor decedați au fost informate despre constatările preliminare, dar au cerut autorităților să nu publice oficial actualizarea din 19 iulie. Aceștia susțin că raportul pare să arunce vina exclusiv pe echipaj, fără a analiza în profunzime toate circumstanțele accidentului, inclusiv posibile defecțiuni de sistem sau condiții externe.

Totodată, sindicatul piloților Jeju Air a acuzat ARAIB că „induce publicul în eroare” prin omisiunea faptului că resturi de pasăre au fost găsite în ambele motoare.

Dovezile din cutia neagră confirmă erori și confuzie

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Reuters că datele din înregistratorul de voce din cabina de pilotaj, combinate cu analiza comutatoarelor găsite în epavă, confirmă faptul că motorul stâng a fost oprit în mod intenționat, în ciuda faptului că era mai puțin afectat decât cel drept.

Cutia neagră a indicat și o „supratensiune” la motorul stâng, deși acest aspect nu este pe deplin documentat în raportul actual. Atât motorul stâng, cât și cel drept au prezentat vibrații după impactul cu păsările, însă motorul drept a suferit daune interne severe.

Pene, sânge și lipsa unor defecțiuni tehnice cunoscute

Un raport preliminar din ianuarie 2025 a menționat prezența penelor și petelor de sânge de la rațe în ambele motoare. Motoarele, fabricate de CFM International (GE și Safran), au fost examinate în luna mai, iar rezultatele nu au identificat defecțiuni interne în afara celor provocate de păsări și de coliziunea cu solul.

Probleme de infrastructură: pistele nu sunt conforme cu standardele internaționale

Pe lângă ancheta asupra piloților, autoritățile sud-coreene au descoperit că pistele a șapte aeroporturi, inclusiv Muan, sunt echipate cu structuri rigide din beton sau oțel, în locul celor „care cedează ușor” în caz de impact – așa cum recomandă reglementările internaționale în aviație.

Ministerul Transporturilor a anunțat deja că va moderniza infrastructura aeroportuară pentru a preveni alte tragedii similare.

Concluzii parțiale și întrebări deschise

Deși ancheta este încă în desfășurare, informațiile apărute deja ridică serioase semne de întrebare legate de deciziile luate în cabina de pilotaj, precum și de conformitatea infrastructurii aeroportului Muan.

Până la publicarea raportului final, experții recomandă prudență în tragerea concluziilor, întrucât majoritatea accidentelor aviatice implică o combinație complexă de factori – tehnici, umani și de mediu.

017

Comments are closed.