Știri

Fiscul a pus ochii pe banii acestor români. Inspectorii ANAF dau milităria jos din pod și vor să ştie cine, când şi unde…

Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) introduc noi reguli stricte pentru sectorul HoReCa, care au stârnit nemulțumiri în rândul patronilor de restaurante și organizatori de evenimente. De acum înainte, fiecare antreprenor care deține o sală de evenimente sau un restaurant trebuie să raporteze către ANAF toate detaliile despre nunți, botezuri sau pomeni organizate în locația sa.

Această măsură, spun autoritățile, are ca scop combaterea evaziunii fiscale, însă antreprenorii și clienții se tem că efectele vor fi resimțite direct în buzunarul celor care organizează sau participă la astfel de evenimente.

Ce informații trebuie raportate către ANAF

Noile reglementări prevăd că fiecare contract semnat pentru organizarea unui eveniment privat trebuie declarat către ANAF în maximum cinci zile de la semnare. Raportul transmis către fisc trebuie să conțină:

* numele și prenumele beneficiarilor,
* datele de contact ale acestora (inclusiv număr de telefon),
* tipul evenimentului (nuntă, botez, pomană sau altă petrecere privată),
* data și locația evenimentului,
* meniul ales și prețul per persoană,
* suma plătită ca avans și metoda de plată (cash, card, transfer bancar).

Astfel, orice petrecere organizată în restaurante sau săli de evenimente va fi monitorizată pas cu pas, de la contractare până la finalizare.

Nemulțumirea patronilor din HoReCa

Mulți antreprenori consideră aceste măsuri abuzive și spun că rolul lor nu este să devină „angajații ANAF”. Ei sunt obligați acum să furnizeze documente detaliate care până acum erau considerate confidențiale între client și organizator.

„Acum două zile, am primit o notificare prin care trebuie să notificăm toate contractele din perioada 20 august – 31 decembrie care trebuie să cuprindă nume, prenume, telefon şi toate datele de identificare”, a explicat Ion Fugaru, organizator de evenimente.

„Eficienţa ar putea să fie în măsura în care doar HoReCa e cea care face evaziune şi nu produce pentru România. Nu suntem angajaţii ANAF să dăm, să livrăm documente”, a adăugat și Pavel Brînzei, administrator de restaurant.

Impactul asupra mirilor și familiilor care organizează evenimente

Pe lângă patroni, și clienții sunt direct afectați de aceste reguli. Mirii și părinții care organizează botezuri se tem că prețurile pentru un eveniment privat vor crește semnificativ, deoarece patronii vor include costurile administrative în nota finală de plată.

Mai mult decât atât, există îngrijorări legate de caracterul personal și intim al unor evenimente, care acum devin parte dintr-o raportare oficială către stat.

„E evenimentul meu şi nu cred că ar trebui să vină ei să ceară informaţii despre un eveniment personal. E o idee proastă, nu cred că va avea un rezultat”, a declarat Vlad Badea, un tânăr mire care urmează să își organizeze nunta.

Scopul ANAF: reducerea evaziunii fiscale

În spatele acestor măsuri se află dorința ANAF de a limita fenomenul vânzărilor „la negru” din sectorul HoReCa. Autoritățile speră că, odată ce toate contractele și plățile sunt monitorizate, încasările vor fi fiscalizate corect, iar bugetul statului va fi alimentat cu sume mai mari.

Totodată, există discuții potrivit cărora, în viitor, și invitații la astfel de evenimente ar putea fi obligați să declare cadourile în bani primite de miri sau familii și să plătească impozit pe venituri.

O măsură controversată, cu efecte în lanț

Deși intenția statului este de a reduce evaziunea fiscală, realitatea arată că aceste reguli pun presiune atât pe patronii din HoReCa, cât și pe clienți. Antreprenorii sunt obligați să devină „raportori” pentru ANAF, iar mirii, nașii și familiile riscă să plătească mai mult pentru evenimentele private.

Rămâne de văzut în ce măsură această măsură va aduce rezultatele dorite de autorități sau dacă va genera, dimpotrivă, nemulțumiri și costuri mai mari pentru românii care își organizează cele mai importante momente din viață.

09

Comments are closed.