Unul dintre cele mai apreciate aperitive de sezon, pateul de ciuperci se remarcă prin gustul fin și textura cremoasă. Preparat din ingrediente simple, ușor de găsit, este ideal atât pentru mesele de zi cu zi, cât și pentru ocazii speciale. În plus, poate fi adaptat cu ușurință pentru perioadele de post.
Rețeta a devenit virală pe TikTok și a stârnit curiozitatea multor gospodine. Multe dintre ele au încercat preparatul acasă și au lăudat gustul bogat și textura catifelată. În comentarii, utilizatorii au apreciat simplitatea rețetei și faptul că poate fi adaptată ușor pentru orice dietă.
Ingrediente:
1 kg de ciuperci
1 lingură de ulei de măsline
1 ceapă mică
2 căței de usturoi
câteva fire de cimbru
1 lingură de cremă de brânză
sare și piper, după gust
2 linguri de unt topit (sau ulei de măsline ori unt vegetal, pentru varianta de post)
Cum se prepară pateul de ciuperci
Ciupercile se curăță, se feliază și se gătesc la foc mic într-o tigaie adâncă, până își lasă toată apa. După ce lichidul s-a evaporat, se adaugă uleiul de măsline, ceapa tocată și crenguțele de cimbru, lăsându-se la rumenit pentru două-trei minute. Usturoiul se adaugă spre final, pentru a-și păstra aroma intensă.
Amestecul se ia de pe foc, se condimentează cu sare și piper, apoi se pasează în blender împreună cu crema de brânză, până se obține o textură fină. Dacă pasta este prea densă, se poate adăuga puțină apă. Pentru un gust mai bogat, se pot încorpora boabe de fasole sau nuci mărunțite.
Preparatul se așază într-un bol, se nivelează și se acoperă cu un strat subțire de unt topit sau, în varianta de post, cu ulei de măsline. Se lasă la frigider pentru câteva ore, pentru a se întări și a se combina aromele. Rezultatul este un pate de ciuperci savuros, fin și versatil, care se potrivește perfect cu pâine prăjită și legume proaspete.
@cosanzenele.gatesc Nici n-am terminat bine de filmat… si deja a disparut din bol. Acesta este momentul cand stii ca a iesit perfect! Pate de ciuperci pregatit in casa cu doar cateva ingrediente simple – usor de facut, cremos si imposibil de oprit la o singura felie. Bonus: poate fi facut si de post. 📝Lista ingrediente: – 1 kg de ciuperci; – o lingura de ulei de masline; – o ceapa mica; – 2 catei de usturoi; – cateva fire de cimbrisor; – o lingura de crema de branza; – sare si piper; – 2 linguri de unt topit (in cazul in care tineti post sau nu consumati lactate, folositi ulei de masline sau unt vegan). 🧑🏻🍳Mod de pregatire: Curatam ciupercile si le feliem, apoi le punem intr-o tigaie mai adanca si le lasam la foc mic pentru a elimina toata apa. Cand scad, adaugam ulei de masline, ceapa si crengutele de cimbru si lasam la rumenit pentru 2-3 minute. Cu 30 de secunde inainte, adaugam si usturoiul maruntit. Luam de pe foc, condimentam cu sare si piper dupa gust si nu ne ramane decat sa punem totul intr-un blender sau robotel de bucatarie, sa adaugam si o lingura de crema de branza si sa maruntim pana cand obtinem o pasta. Daca este prea densa, mai adaugati niste apa. Optional, puteti pune si cateva linguri de boabe de fasole si nuci pentru si mai multa savoare. Transferam totul intr-un castronel si intindem bine. Pe deasupra acoperim cu unt topit. Daca tineti post, folositi ulei de masline. Bagam la frigider pentru cateva ore. Rezultatul? Cel mai bun pate de ciuperci. Merge de minune cu o felie de paine prajita si legume feliate. Urmariti Cosanzenele Gatesc pentru mai multe delicii.