În perioada toamnei, gospodinele își doresc să pregătească cele mai gustoase conserve pentru sezonul rece. Castraveții în saramură sunt un adevărat deliciu, dar pentru ca murăturile să fie aromante și crocante, există un secret care face diferența.
Pentru pregătirea celor mai delicioși castraveți în saramură, Cristina Dumitru, ale cărei bunătățuri ajung pe tarabele târgurile organizate la Muzeul Național al Țăranului Român, recomandă o rețetă proprie.
Ea folosește ingrediente, precum frunze de mărar, usturoi, hrean și frunze de vișin. Mai mult, deține și un secret pe care puțini îl cunosc – opărirea castraveților în saramură de trei ori:
„Eu castraveții îi spăl în 2,3 ape. Îi opăresc astăzi într-un lighean mare cu saramură clocotită. Îi țin până a doua zi și în a treia zi îi pun în borcan. Îi opărești, adică îi fierbi în apă cu sare, în saramura de 1 litru de apă și 1 lingură de sare. Răstorni această saramură peste ei. După ce i-ai opărit de trei ori în trei zile, îi pui în borcan”, a spus Cristina Dumitru în emisiunea „Vorbește Lumea”, de la PRO TV.
După doar două săptămâni castraveții sunt gata, iar deliciile rezistă până la primăvară: „Dacă mă prinde primăvara cu ei, nu îmi e frică că se strică dacă sunt bine opăriți și sterilizați”, a mărturisit ea.
Gogoșari la oțet în doar 24 de ore
Cristina Dumitru are și o rețetă specială de gogoșari în oțet, care se pregătește astfel: „Gogoșarul se taie, se spală și se cântărește. La 10 kilograme, pun într-un lighean mai mare 10 linguri de sare, 20-30 de linguri de zahăr, piper, muștar, foi de dafin, frunze de țelină. Le amestec cu un litru de oțet și le las de pe o zi pe alta amestecând tot timpul.
Gogoșarul se face în zeama lui, plus adaosul de oțet, de zahăr și de sare. Și la finalul calor 24 de ore deja este bun de pus în borcan”, a precizat aceasta.
Cum se sterilizează corect borcanele
Indiferent de murăturile pregătite, un pas foarte important este sterilizarea borcanelor. Cristina Dumitru recomandă uscarea acestora în cuptor și explică procedura: „Le-am spălat, le-am lăsat să se scurgă, le băgăm în cuptor, le uscăm și ele sunt sterile. Nu mai au microbi pe ele. Sau le spălăm la mașina de spălat vase, dar mai igienic este metoda uscării la cuptor”, a mai spus românca.