Știri

De unde poate fi privită Eclipsa totală de Soare pe 8 aprilie. La ce oră are loc, de fapt, fenomenul și cum poate fi urmărit în România

Eclipsa totală de Soare din 8 aprilie 2024 va fi vizibilă din America de Nord, dar nu va fi observabilă din România sau din Europa.

Eclipsa va fi totală în zone din Mexic, SUA și Canada, respectiv parțială în Pacific, America de Nord, America Centrală și nordul Atlanticului. Deci, dacă țineți neapărat sa o vedeti live, dați o fugă acolo 😉

În ceea ce privește ora la care are loc, transmisiunile live ale eclipsei de Soare vor începe la ora 19:00, ora României, deci, probabil ca YouTube este un loc bun de vizionare!

PUNCTUL MAXIM AL ECLIPSEI VA FI ÎNTRE ORELE 21:17 și 21:21.

Următoarea eclipsă parțială de Soare care va fi vizibilă în România va avea loc pe 29 martie 2025, iar o eclipsă totală va avea loc abia pe 10 iunie 2039.

Dacă vremea va fi bună, NASA ar putea, de asemenea, să împărtăşească imagini ale eclipsei din diferite unghiuri.

Se vede eclipsa din 8 aprilie 2024 din România – NU! Dar poate fi urmărită pe Youtube

Eclipsa, transmisă LIVE de NASA

NASA va difuza timp de trei ore o transmisiune video în direct din mai multe locaţii, cu imagini de la telescop şi comentarii ale experţilor.

O eclipsă de Soare are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare, blocând total sau parțial lumina solară către Pământ. Aceasta se întâmplă în timpul fazei de lună nouă, când Luna se află într-o poziție aliniată între Pământ și Soare.

O eclipsă totală va avea loc în Spania în 2026

Evenimentul este, de asemenea, unul de înalt interes ştiinţific. Trei mici rachete de sondare vor fi lansate de NASA înainte, în timpul şi imediat după eclipsă, din Virginia, în estul Statelor Unite. Scopul: să măsoare modificările provocate de întuneric în partea superioară a atmosferei terestre, ionosfera, prin care trec multe dintre semnalele din comunicaţii.

Coroana solară, stratul exterior al atmosferei Soarelui, devine deosebit de vizibilă în timpul unei eclipse. Aici au loc erupţiile solare, iar steaua galaxiei nostre este în prezent aproape de vârful de activitate (spre deosebire de 2017).

Eclipsa poate provoca, de asemenea, un comportament neobişnuit la animale, care sunt sensibile la schimbările de lumină şi temperatură. Cocoşii şi greierii pot începe să cânte, iar păsările ar putea să nu mai zboare. În trecut, au fost văzute chiar girafe care au plecat în galop.

Următoarea eclipsă totală vizibilă în Statele Unite (cu excepţia Alaskăi) va avea loc în 2044. Înainte de aceasta, o eclipsă totală va avea loc în Spania în 2026.

0129
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.