Știri

Veste extraordinară pentru aceşti pensionari: se dă a 13-a pensie. Lista pensionarilor care sunt beneficiari

Vești cât se poate de bune vin pentru o parte dintre pensionari. Începând cu data de 1 septembrie, pensiile se vor majora, iar în cazul unora acest lucru le va aduce venituri cu mult mai mari. Astfel, chiar dacă a 13-a pensie nu s-a concretizat în România, o mare parte din vârstnici pot considera că primesc acest venit, având în vedere că majorarea o să fie una mare, iar suma încasată va depăși 6.000 de lei.

Aproximativ 60% dintre pensionarii din România vor beneficia de recalcularea pensiilor. Iar o parte din vârstnici s-ar putea bucura de majorări foarte mari, care pot fi considerate a 13-a pensie pentru ei. Rămâne însă totuși de văzut dacă lucrurile se vor concretiza.

Vest extraordinară pentru acești pensionari

Așa cum spuneam, începând cu data de 1 septembrie, mulți dintre pensionarii din România se vor bucura de venituri mai mari. În țară există aproximativ 5.000.000 de pensionari, dar doar 200.000 dintre aceștia vor primi o pensie recalculată ce va depăși pragul de 5.000 de lei lunar.

Cei care vor beneficia de majorări se vor bucura de un venit considerabil mai mare, așa că aceștia pot considera chiar că primesc a 13-a pensie. De exemplu, în cazul unei persoane care s-a pensionat în 2020 cu o pensie inițială de 2.700 de lei, majorare o să fie una considerabilă.

La acea vreme, punctul de pensie era mai mic, situându-se în jurul valorii de 1.260 de lei, ceea ce a determinat un punctaj mediu anual de 2,1. Însă, recent, punctul de pensie a crescut, ajungând la 2.054 de lei începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel, pensia acestui om a ajuns la 4.400 de lei.

Recalcularea pensiilor

Anul 2024 a adus schimbări importante pentru pensionarii din România. În cazul acestora, pe data de 1 ianuarie pensiile s-au mărit cu 13,8%. Mai mult, noua lege prevede o recalculare până în luna septembrie a acestui an a tuturor pensiilor pe baza unei alte formule de calcul.

Cei care își doresc să afle ce pensie vor avea după această recalculare au câțiva pași simpli de parcurs. Calculul este unul ușor și pornește de la așa numitul punctaj lunar. Acesta se determină simplu, prin împărțirea salariului mediu brut la câștigul salarial mediu brut utilizat pentru elaborarea bugetului din acel an. Câștigul mediu brut utilizat la realizarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 este de 6.789 de lei.

Astfel, în cazul unui pensionar care a lucrat un an cu un salariu mediu brut de 5.000 de lei (suma netă este de aproximativ 2900 lei), rezultă un punctaj de 0,73648. Ulterior, se adună punctajele astfel obținute în anul respectiv și se împarte la 12 pentru a obține punctajul anual.

Ceea ce înseamnă că în cazul pensionarului cu un venit constant de 5000 de lei brut, punctajul anual va fi de 0,73648. Mai apoi, se adună toate punctajele anuale din fiecare an de muncă al pensionarului, iar valoarea astfel obținută se înmulțește cu valoarea punctului de referință (VPR), care este de 81 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024. Așadar, în cazul unui pensionar care a muncit pe un salariu mediu de 5000 de lei lunar și care are o vechime de 25 de ani, calculul arată în felul următor:

0,73648 (Punctajul anual) x 25 (Numărul de ani de vechime) X 81 lei (VPR) = 1.491 lei.

0188
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.