Magazin

Cruce neagră! Calendar creștin ortodox, 8 iulie. Rugăciunea pentru cei adormiți

Ziua de 8 iulie este una cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox și sunt prăznuiți mai mulți sfinți. Este vorba despre Sfinții Mucenici Epictet și Astion; Sfânta Teodosia; Sfântul Mare Mucenic Procopie; Cinstirea Icoanei Bunei Vestiri din Ustiug; Sfântul Cuvios Teofil, Izvorâtorul de mir; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Eleusa” din Novgorod; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Sitka; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Kazan (Kazanskaia).

Sfântul Cuvios Teofil a poruncit să nu i se facă o înmormântare

Sfântul Cuvios Teofil, Izvorâtorul de mir, a murit pe 8 iulie 1548. Încă de foarte tânăr a avut o educație creștină și și-a închinat viața lui Dumnezeu. Când a simți că va muri, el i-a poruncit ucenicului său Isaac să nu-i facă o înmormânatre și să-i lege o funie de picioare și să-l tragă afară din chilie și să-i arunce trupul în pârâul din apropiere.

Sfântul Cuvios Teofil, Izvorâtorul de mir, a murit, iar ucenicul său a ascultat de sfânt. Sfintele moaște au fost descoperite târziu după moartea sa. Un puternic miros de smirnă venea de la trupul neputrezit, așa că a fost canonizat la Mănăstirea Pantocrator.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

077
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.