Mulți creșteni ortodcși obișnuiesc ca în anumite zile, numite „zile de sărăbătoare“, să nu spele, să nu calce sau să nu aspire. Aceste obiceiuri vin din dorința de a nu păcătui sau de nu-l supăra pe Dumnezeu. Multe dintre aceste obiciuri sunt transmise din moși strămoși, iar mulți chiar dacă le respectă nu știu exact de ce fac asta.
Preoţii creştin-ortodocși vorbesc despre aceste presupuse orânduieli pe care trebuie să le respecte credincioșii.
Preoții consideră că în zilele de sărbătoare, credincioșii trebuie să meargă la biserică şi să se roage. În plus, în aceste zile credincioșii trebuie să dea dovadă de milostenie, să aibă grijă de cei bolnavi şi de cei aflați în nevoie.
Potrivit teologilor, în zilele de sărbătoare credincioșii trebuie să încerce să nu lucreze, decât cu excepția lcururilor abosolut necesar și dau ca exemplu gătitul, hrănirea copiilor sau a animalelor.
Preoții insistă pe necesitate și susțin că spălatul nu intră la această categorie deoarece poate fi făcut în orice altă zi. Aceștia susțin că păcatul apare tocmai în momentul în care, deși un creștin știe că ceea ce vrea să facă nu este absolut necesară, totuși face deși este zi de sărbătoare, adică din rea intenţie.
De ce nu se spală vinerea și duminica. De ce este păcat?
Marea majoritate a creștinilor ortodocși păstrează obiceiul ca duminică să fie zi de sărbătoare și să nu muncească deoarece este un păcat. Persoanele mai în vârstă susțin chiar că dacă faci treabă sau dacă speli duminica ai putea atrage asupra ta și asupra familiei tale mânia divină.
În Sfânta Scriptură este o poruncă pe care Dumnezeu a transmis-o oamenilor în care s espune „lucrează şase zile şi fă-ţi în acestea toate treburile tale, iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în această zi niciun lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine” (Ieşire, 20, 8-11).
Oamenii mai în vârstă susțin că nu este bine să speli sau să faci alte treburi casnice vinerea, deoarece vinerea esteeste ziua închiantă Sfintei Parascheva. În plus, vinerea este şi ziua morţii Mântuitorului.
Sărbătorile mari, în care nu se spală
Conform Calendarului Ortodox Român, în 2021 sunt mai multe zile de sărbătoare, în care nu se spală.
Zilele de mare sărbătoare, în care nu se spală sunt cele marcate cu roșu în Calendarul Ortodox Român:
7 Ianuarie: Sf. Ioan Botezătorul
30 Ianuarie: Sf. Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan sau Trisfetitele
23 Aprilie: Sf. Mare Mucenic Gheorghe
21 Mai: Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și Elena
24 Iunie: Nașterea Sf. Ioan Botezătorul
29 Iunie: Sf. Ap. Petru și Pavel
20 Iulie: Sf. Prooroc Ilie Tesvițeanul
29 August: Tăierea Capului Sf. Ioan Botezatorul
14 Octombrie: Sf. Cuvioasa Parascheva
26 Octombrie: Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
27 Octombrie: Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou
8 Noiembrie: Sf. Arh. Mihail și Gavriil
30 Noiembrie: Sf. Ap. Andrei
6 Decembrie: Sf. Ierarh Nicolae
26 Decembrie: Soborul Maicii Domnului; Cuviosul Nicodim de la Tismana
27 Decembrie: Sf. Mc. și Arhidiacon Ștefan