Știri

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit. Și tu l-ai văzut folosit de multe ori

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit este intens utilizat. Cu siguranță îl folosești și tu destul de des, însă poate nu știi care este forma corectă, de fapt.

Limba română poate părea ușoară la prima vedere. Adevărul este că vorbim totuși despre o gramatică destul de complicată. Nu e de mirare de ce unele persoane ajung să comită greșeli, în momentul în care folosesc anumite cuvinte.

Avem substantive care nu au forme de plural. Totodată, forma anumitor cuvinte poate fi modificată în funcție de contextul în care sunt utilizate. Iar de aici pot apărea și micile greșeli gramaticale.

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit este cuvântul ”drag”. Mai exact, contează foarte mult modul în care folosim. Care este forma corectă? ”Dragele noastre”, sau ”Dragile noastre”?

Folosești aceste cuvinte în momentul în care vrei să transmiți o urare celor dragi. Totodată, acestea mai sunt utilizate și în mesaje, scrisori, ori în alte contexte. Tocmai din acest motiv, e bine să știm care e forma corectă.

Deși multă lume e obișnuită cu o serie de cuvinte precum ”primele”, sau ”frumoasele”, norma morfologică actuală arată că adjectivul „drag” are doar trei forme. Care sunte acestea?

Există două forme pentru singular, care marchează distincția masculin/ feminin („drag/ dragă”) și doar una pentru plural, comună masculinului și femininului („dragi”).

Asta înseamnă că forma corectă de feminin plural este „dragi”. Acest lucru este valabil și dacă adjectivul stă înaintea substantivului regent și preia articolul hotărât („dragile colege“), cât şi dacă este substantivizat („dragile mele“).

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit are forma corectă, deci, ”dragile mele”. La fel cum se scrie și ”dragii mei”. Deși poate pare ciudat la prima vedere, pentru unii, această formă este acceptată în gramatica în limbii române.

090
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.