Toma Caragiu a fost un mare actor al teatrului românesc. A umplut scena cu fiecare apariție și s-a dăruit trup și suflet carierei sale. A făcut istorie în lumea cinematografiei și s-a bucurat de o admirație nemărginită din partea publicului. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu ce etnie avea.
Toma Caragiu era de origine aromână
Toma Caragiu s-a născut într-o familie de aromâni, pe data de 21 august 1925. La scurt timp, regretatul actor și familia sa au părăsit regiunea Kasatoriei, din Grecia și s-au stabilit în România. Și-a schimbat numele din Caragio, în Caragiu, iar ulterior acesta s-a mutat alături părinții și surorile lui în Ploiești.
„Am copilărit şi am făcut şcoala la Ploieşti. Sunt, deci, ploieştean get-betget!“, spunea Toma Caragiu la acea vreme.
Toma Caragiu, o carieră cât o viață
Toma Caragiu și-a descoperit pasiunea pentru actorie în timpul studenției, reușind să îi cucerească atât pe profesori, colegi, dar și pe spectatori cu talentul său. Nu a durat mult până când maestrul a început să joace în diverse piese de teatru, iar la vârsta de 24 de ani a obținut diploma de absolvire a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale”.
În anul 1953, regretatul actor a primit funcția de director de teatru, în cadrul Teatrului de stat din Ploiești, unde a rămas timp de 12 ani. A interpretat zeci de roluri, iar mai târziu s-a transferat la București, unde a avut peste 2.000 de apariții pe scena Teatrului Național și a Teatrului de Comedie. Toma Caragiu a primit chiar și titlurile de „comic genial” și „cel mai bun actor român”. Oamenii l-au considerat un Chaplin al României, chiar dacă a avut înclinații și către dramă.
„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor!“, mărturisea el.
Toma Caragiu s-a stins din viață la cutremurul din 1977, sub dărâmăturile blocului din București, unde locuia. Dacă ar fi trăit, marele actor ar fi avut astăzi 99 de ani.