Știri

Sărbătoare 15 septembrie – Cruce cu negru în calendarul ortodox

Creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, sărbătoarea fiind trecută în calendar cu cruce neagră, zi în care îi cinstim pe Sfinți, dar avem și dreptul de a munci.

Potrivit crestinortodox.ro, cel care este amintit anual, în cursul zilei de 15 septembrie, s-a născut în anul 1568, în orașul Raguza din Dalmația. După moartea tatălui s-a mutat cu mama sa în Ohrida, la sud de Dunăre.

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, mitropolitul Banatului

Una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox este cea a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, mitropolitul Banatului, care se prăznuiește la 15 septembrie. Sfântul Iosif cel Nou s-a născut în orașul Raguza din Dalmația, pe malul Mării Adriatice, în anul 1568, într-o familie de vlahi1. A fost călugărit la Muntele Athos, unde a primit darul săvârșirii de minuni prin vindecarea bolilor. A fost hirotonit episcop și a păstorit mai multe mănăstiri din Grecia și Turcia. În anul 1650, a fost chemat de românii din Banat să le fie mitropolit. Aici a săvârșit alte minuni, printre care stingerea unui incendiu ce cuprinsese o parte a Timișoarei. A trecut la cele veșnice în anul 1656, la Mănăstirea Partoș, unde se află și moaștele sale. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș este considerat patronul spiritual al pompierilor din România.

Rugăciune către Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş pentru bună înţelegere în familie

Preabunule şi întru tot lăudate Părinte Iosif, păstorul şi învăţătorul celor ce aleargă cu credinţă la a ta folosire şi cu rugăciune fierbinte te cheamă pe tine, grăbeşte de ne ajută şi nouă celor ce cu credinţă şi cu dragoste săvârşim pomenirea ta, stând rugător către Atotmilostivul Dumnezeu, pentru ca dreapta credinţă să se întărească şi să sporească şi toată creştinătatea să fie îngrădită şi păzită prin sfintele tale rugăciuni de certurile cele lumeşti şi de toată dezbinarea şi neînţelegerea.

Şi pentru ca Domnul Dumnezeul nostru să ne acopere şi să ne apere de tot răul: de foamete, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de încălcarea noastră de alte neamuri, de robie, de prăpădul războiului, de toate bolile şi rănile cele aducătoare de moarte şi de cumplita moarte cea prin dezlănţuirea puterilor fără de zăgaz ale firii.

Roagă pe Ziditorul tuturor, făcătorule de bine, să dea pace lumii, linişte văzduhurilor, ploaie la bună vreme, roadă îmbelşugată pământului, bunăstare poporului, înţelegere soţilor, ascultare copiilor, iubire de fii părinţilor, dragoste frăţească tuturor, îndreptare păcătoşilor, spor duhovnicesc celor aleşi, râvnă multă către Domnul preoţilor, virtute călugărilor, înaltă înţelepciune ierarhilor şi sănătate tuturor.

Iar pe noi, cei ce ne-am adunat la aceasta sfântă pomenire a ta, ne miluieşte, îndrăznitorule către Dumnezeu. Ca, prin solirea ta, cu folosinţa rugăciunilor tale şi cu harul lui Hristos Dumnezeu, viaţă lină, fără de păcat să ni se dăruiască, spre a vieţui cu bună-cuviinţă în veacul acesta şi de partea stării de-a stânga, la Înfricoşătoarea Judecată a toată lumea, să fim scutiţi, şi în partea celor de-a dreapta să ne învrednicim a fi, împreună cu toţi cei din veac bineplăcuţi Domnului. Amin.

018
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.