Știri

Cât este ajutorul de deces după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor

Începând cu 1 septembrie 2024, noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, aduce modificări semnificative în privința acordării ajutorului de deces. Acesta rămâne o sumă esențială pentru acoperirea cheltuielilor funerare, dar legea introduce noi categorii de beneficiari și extinde criteriile de eligibilitate, având un impact direct asupra persoanelor asigurate, șomerilor și chiar asupra firmelor de pompe funebre.

Potrivit noii legislații, ajutorul de deces, stabilit la suma de 7.567 de lei pentru anul 2024, va putea fi acordat și persoanelor juridice, cum ar fi firmele de pompe funebre. Acestea pot solicita ajutorul dacă pot dovedi că au suportat cheltuielile aferente înmormântării. În mod tradițional, acest ajutor era destinat membrilor de familie ai persoanei decedate – cum ar fi soțul supraviețuitor, copiii sau părinții –, dar legea a fost modificată pentru a include și entitățile juridice care se ocupă de organizarea înmormântării.

„O altă noutate introdusă de noua lege a pensiilor este că ajutorul de deces poate fi achitat și persoanelor juridice, precum firmele de pompe funebre care se ocupă de înmormântare,” a declarat Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, în cadrul unei conferințe de presă.

Legea specifică, de asemenea, că ajutorul de deces poate fi solicitat chiar dacă persoana decedată a fost asigurată pentru o perioadă foarte scurtă de timp înainte de deces. Aceasta înseamnă că, și în situația în care o persoană a lucrat doar câteva zile sau săptămâni înainte de deces, ajutorul va fi acordat integral. O excepție semnificativă o constituie și persoanele aflate în concediu de creștere a copilului, dacă erau asigurate înainte de a intra în acest concediu.

„O noutate în cazul decesului unui asigurat este că ajutorul de deces poate fi acordat dacă, în ultimele șase luni anterioare decesului, persoana a avut calitatea de asigurat, chiar și pentru o perioadă foarte scurtă de timp, cum ar fi o săptămână, o zi sau trei zile de lucru,” a explicat Andronache.

Noua lege menține termenul de 3 zile pentru acordarea ajutorului de deces, dar, în practică, CJP Iași efectuează plata în aceeași zi în care se face solicitarea. Acest aspect a fost subliniat de Maria Andronache, care a explicat că, deși legea oferă un termen de trei zile, în multe cazuri sumele sunt eliberate imediat pentru a ajuta familiile afectate să gestioneze rapid cheltuielile aferente înmormântării.

„Legea mai spune că trebuie să eliberăm ajutorul de deces în 3 zile, dar practica la CJP Iași este că se achită în aceeași zi. Sumele le avem în casieria unității,” a adăugat directoarea CJP Iași.

Această eficiență este extrem de importantă pentru familiile îndoliate, care se confruntă deja cu pierderea unei persoane dragi și au nevoie de sprijin financiar rapid pentru a acoperi costurile funerare.

Ajutor de deces pentru șomeri și alți beneficiari

Una dintre cele mai semnificative schimbări aduse de noua lege este responsabilitatea Casei de Pensii de a gestiona și plata ajutorului de deces pentru șomeri. Anterior, această sarcină revenea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar începând cu septembrie 2024, CJP Iași va prelua această responsabilitate.

„Începând cu această lună, Casa de Pensii este responsabilă de plata ajutorului de deces și în cazul șomerilor decedați, responsabilitate care anterior revenea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă,” a precizat Andronache, potrivit Ziaruldeiasi.

Această schimbare simplifică procesul de acordare a ajutorului și elimină eventualele confuzii legate de instituția responsabilă, facilitând accesul familiilor șomerilor decedați la fondurile necesare pentru înmormântare.

Valoarea ajutorului de deces este ajustată anual și nu poate fi mai mică decât câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2024, suma este stabilită la 7.567 de lei. Această sumă este vitală pentru familiile care se confruntă cu cheltuieli funerare, acoperind o parte semnificativă din costurile unei înmormântări.

010
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.