Știri

Eroii neștiuți: Andrei și Marian au salvat zeci de vieți până să ajungă autoritățile în locurile inundate

În mijlocul dezastrului provocat de inundațiile care au lovit județul Galați în noaptea de 13 spre 14 septembrie, s-au evidențiat eroii din linia întâi – oameni care nu au ezitat să-și riște viața pentru a salva altele. Printre aceștia se numără jandarmul Marian Ene și polițistul Andrei Neagu, două figuri remarcabile care, cu sprijinul altor apropiați, au făcut diferența între viață și moarte pentru multe persoane surprinse de viitură în Slobozia Conachi.

Duminică, 22 septembrie, cei doi salvatori ne-au împărtășit povestea lor dramatică în curtea Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați. Sub un soare blând, Marian și Andrei, ambii originari din Slobozia Conachi, au rememorat clipele terifiante în care apa a invadat satele și a lăsat în urmă haos și disperare.

O luptă contra timpului

Alertate de familiile lor, cei doi prieteni au pornit imediat spre satul natal, fără să știe amploarea dezastrului care îi aștepta. Când au ajuns, apa deja invadase străzile, izolând sinistrați, printre care mulți erau vârstnici sau bolnavi. Fără să stea pe gânduri, Marian și Andrei au intrat în apă pentru a salva cât mai multe vieți.

„În 15 minute de când a început să plouă, a venit apa mare!”, a povestit Marian Ene. Alături de alți prieteni, inclusiv Andrei, cei doi au reușit să salveze o femeie prinsă în casă și mai mulți vecini, printre care și o persoană semiparalizată. Salvarea oamenilor în nevoie a continuat, aceștia ajutând și alte familii blocate în case, unele ajungând chiar la etajele superioare pentru a scăpa de apele furioase.

Oameni și animale salvate

Eroii din Slobozia Conachi nu s-au oprit doar la salvarea oamenilor. Cei doi au încercat să salveze și animale, inclusiv câini, pe care îi aduceau în brațe sau în bărci, unde era posibil. „Oamenii, săracii, spuneau toți, ba de porc, ba de vacă, dar era greu cu animalele mari, că nu aveai unde să le duci pe uscat”, își amintește Marian.

Un dezastru emoțional

Atât Marian, cât și Andrei au mărturisit că unele dintre imaginile văzute nu le vor ieși prea curând din minte. Deși sunt militari experimentați, aceste momente i-au marcat profund. Marian, plutonier adjutant la Inspectoratul de Jandarmi Județean Galați, își amintește cum fiica lui l-a îmbrățișat cu bucurie în seara zilei de 14 septembrie, fericită că s-a întors sănătos. „Am făcut ce ar fi făcut orice coleg, polițist, jandarm sau pompier, în situația asta”, a spus el modest.

Andrei Neagu, agent principal la Secția 5 Poliție Galați, este la rândul său un exemplu de dăruire și curaj. Mare iubitor de animale și donator frecvent de sânge, Andrei a povestit cum, în ciuda fricii, ar fi gata să repete experiența dacă ar fi nevoie.

Un apel la solidaritate

Amândoi subliniază că sinistrații din Galați au nevoie de mult ajutor, nu doar financiar, ci și de forță de muncă pentru a-și reconstrui locuințele până la venirea iernii. Casele distruse de apă nu pot fi refăcute peste noapte, iar șansele ca oamenii să-și refacă gospodăriile în totalitate sunt mici.

„Casele se lăsau cu totul, ca un copac în bătaia vântului”, a explicat Andrei, rememorând cum, într-una din locuințele afectate, un perete a căzut în momentul în care au mutat un șifonier.

Eforturile lor, precum și ale colegilor din structurile Ministerului de Interne, continuă să fie de o importanță crucială în aceste momente. Din fericire, Galațiul are astfel de eroi, iar eforturile lor merită recunoscute și apreciate.

În fața unui dezastru natural de o asemenea magnitudine, salvatorii din Galați, precum Marian Ene și Andrei Neagu, demonstrează că spiritul uman poate triumfa în cele mai grele condiții. Ei ne reamintesc că, în momente de criză, solidaritatea și curajul sunt cele care fac diferența. Asemenea oameni sunt adevărați eroi, iar eforturile lor ne dau speranță pentru viitor.

04
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.