Știri

Cuvântul din limba română pe care americanii îl folosesc aproape zilnic. E printre puținele din limba engleză care au rădăcini românești

Există un cuvânt din limba română care a traversat granițele limbii și culturii, ajungând să fie utilizat frecvent de vorbitorii de engleză, în special în Statele Unite. Este vorba despre cuvântul „vampire” (vampir), un termen care are rădăcini profunde în cultura și folclorul românesc și care face trimitere la una dintre cele mai faimoase figuri mitologice ale Europei de Est: vampirul, mai exact, Dracula.

Rădăcinile românești ale cuvântului „vampire”

Deși „vampire” nu este un cuvânt exclusiv românesc, el și-a găsit originea și forma cunoscută astăzi datorită influenței legendelor din România și, în mod particular, ale faimosului personaj istoric Vlad Țepeș, domnitorul Valahiei, cunoscut mai degrabă ca Vlad Dracul sau Dracula. Dracula a devenit subiectul romanului gotic scris de Bram Stoker în 1897, care l-a transformat într-o figură iconografică a vampirismului în cultura populară.

Originea cuvântului „vampir” în sine este controversată și se crede că provine din limbi slave, dar poveștile și miturile din România au contribuit semnificativ la consolidarea imaginii vampirului ca o creatură întunecată, însetată de sânge, care se ascunde în casteluri misterioase și vânează noaptea.

De la mit la mainstream

Prin intermediul romanului „Dracula” și al numeroaselor filme și seriale care au urmat, figura vampirului românesc s-a impus în cultura occidentală. De la începutul secolului XX, cuvântul „vampire” a devenit omniprezent în filme, literatură și, recent, în cultura populară globală. Este destul de comun să auzim acest termen la televizor, în filme de groază, în jocuri video sau în conversațiile informale din cultura americană modernă, mai ales în timpul sărbătorii de Halloween.

Americanii, fără să își dea seama de cele mai multe ori, folosesc un cuvânt cu rădăcini est-europene și, indirect, românești. Chiar dacă forma actuală a cuvântului a fost preluată din limbi slave și germanice, miturile și legendele românești, în special cele despre Vlad Țepeș și Transilvania, sunt fundamentale în consolidarea imaginii vampirului în cultura globală.

Cultura vampirului în Statele Unite

În Statele Unite, „vampire” a devenit un simbol cultural. Seriale de succes precum Buffy the Vampire Slayer, The Vampire Diaries, filmele din seria Twilight și, bineînțeles, numeroasele adaptări ale romanului Dracula au asigurat prezența acestui cuvânt în limbajul cotidian american.

011
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.