Știri

Acești doi părinți au ales un nume pentru fiul lor, însă Evidența Populației nu i-a lăsat. Cum voiau să-și numească băiatul

Unui cuplu de părinți din Brazilia îi este interzis să-i dea copilului numele ales din cauza „temerilor de hărțuire”. Danillo și Catarina Prímola au fost atenționați de către o instanță că numele fiului lor le-ar putea provoca „rușine în viitor”.

Cei doi părinți și-au numit copilul Piyé după ce au ascultat un cântec de la un carnaval din 2023, în timp ce lucrau la Școala de Samba Acadêmicos de Venda Nova. Ulterior, au observat că numele era similar cu cel al unui faraon egiptean și au fost încântați să-l aleagă.

Numele, după pronunța din limba portugheză, semnifică un pas de dans
Membrii Curții de Justiție din Minas Gerais se tem că din cauza numelui său, copilul va fi agresat când va studia la școală. Pronunția numelui este similară cu cea a unui cuvânt din limba portugheză, care semnifică un pas de dans de balet.

Numele este scris diferit în portugheză, iar pe hârtie este scris „Piié”. Instanța a refuzat să-i înregistreze numele nou născutului, iar un judecător a respins decizia.

Băiatul numit în onoarea regelui din antichitate s-a născut pe 31 august 2024.

Ce spun părinții?
Danillo Prímola, tatăl băiatului, a spus:

„Știm că hărțuirea nu poate fi combătută prin interzicere și nici prin opresiune. Hărțuirea poate fi combătută prin studierea asupra ignoranței societății în ansamblu”.

Danillo Prímola a adăugat:

„Numele era deja ales, era ceva ce ne doream. Și, între timp, am aflat despre povestea faraonului, care a fost un mare rege de culoare”.

Bătălia juridică asupra numelui a dus la amânarea vaccinării cu dozele necesare. De asemenea, a fost amânat și testul de screening care se efectuează atunci când un nou-născut are aproximativ cinci zile pentru a detecta afecțiuni rare sau grave. Camila Prímola, mama băiatului a mai avut o sarcină în 2020, dar a pierdut-o, scrie Ladbible.

Cine a fost faraonul Piye?
Piye a fost un rege kushit și fondator al Dinastiei a 25-a a Egiptului. El a condus Regatul Egiptean între anii 744–714 î.Hr., din orașul Napata din Nubia, Sudanul de astăzi. Napata era capitala celei de-a 25-a dinastii. Piye a domnit într-o perioadă turbulentă din îndelungata istorie a regatului egiptean antic, aflat atunci în declin. Sute de ani au trecut de la epoca de glorie a faraonilor cunoscuți, precum Hatshepsut, Thutmose al III-lea, Akenaten, Seti I și Ramses al II-lea. Era a treia perioadă intermediară de declin și instabilitate politică a Egiptului antic, condus atunci de faraoni străini. Perioada coincide cu Evul Întunecat al Greciei Antice.

În calitate de conducător al Nubiei și al Egiptului de Sus, Piye a profitat de conflictele conducătorilor Egiptului extinzând puterea Nubiei dincolo de Teba în Egiptul de Jos.Tefnakht din Sais a format o coaliție între regii locali ai Regiunii Deltei și l-a atras pe regele Nimlot de Hermopolis, aliatul lui Piye, să fie de partea sa. Tefnakht și-a trimis armata de coaliție la sud și a asediat Herakleopolis, unde regele său Peftjauawybast și comandanții locali nubieni au apelat la Piye pentru ajutor.

Piye a reacționat rapid, adunând o armată pentru a invada Egiptul de Mijloc și de Jos și a vizitat Teba la timp pentru marele Festival Opet. El a declarat război sfântși le-a poruncit soldaților săi să facă o baie ritualică înainte de a începe campania. El însuși a oferit sacrificii marelui zeu Amon. Armata lui Piye a mers spre nord și a obținut victoria completă, cucerind orașele Hermopolis după un asediu de cinci luni, dar și Memphis. Regii din Delta Nilului au fost supuși.

Înainte de cucerirea persană, Egiptul antic a fost divizat între nubienii din sud și egiptenii din nord
După prăbușirea civilizațiilor la încheierea epocii bronzului cauzată de invazia popoarelor mării, regatul egiptean a fost divizat. După moartea faraonului Ramses al XI-lea în 1077 î.Hr., care a pus capăt Noului Regat, a început a treia perioadă intermediară a Egiptului antic. Mai multe dinastii s-au format simultan. Dinastia a 21-a s-a creat la Tanis (c. 1077 – 943 î.Hr.), dinastia a 22-a s-a creat la Bubastis (943 – 716 î.Hr.). Dinastia a 23-a s-a creat la Heracleopolis Magna(837-728 î.Hr.), iar dinastia a 24-a s-a creat la Sais(732 – 720 î.Hr.). La Napata domnea dinastia a 25-a, cea a faraonilor nubieni de culoare ( c. 744 – 656 î.Hr.).

Piye a domnit 30 ani și a murit în 714 î.Hr. A fost urmat la tron de Shebitku, faraonul care a domnit doar 9 ani, de Shabaka (705–690 î.Hr.), Taharqa (690–664 î.Hr.), Tantamani, Atlanersa (653–643 î.Hr.), Senkamanisken (640–620 î.Hr.), Anlamani ( 620–600 î.Hr.). Nubienii au fos alungați de asirienii conduși de nemilosul rege Asurbanipal. Napata a fost jefuită de egipteni în 593 î.Hr., iar capitala regatului Kush a fost mutată la Meroë.

068
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.