Știri

A fost cutremur în România vineri dimineața

Un cutremur cu magnitudinea de 4.1 grade pe scara Richer s-a produs vineri dimineața în Vrancea, anunță INFP.

Românii au mărturisit că în unele zone s-a resimțit puternic și că a fost un zgomot puternic.

Mesajul INM

„În ziua de 04.10.2024, 06:19:25 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 140 km.

Cutremurul s-a produs la 47km V de Focsani, 55km N de Buzau, 68km SE de Sfantu-Gheorghe, 76km E de Brasov, 86km NE de Ploiesti.„

Cele Mai Importante Cutremure din România în 2024

Anul 2024 a adus o serie de cutremure semnificative în România, marcând o perioadă de activitate seismică intensă și generând preocupări pentru autorități și populație. Cele mai importante patru cutremure înregistrate până acum au avut loc în diferite zone ale țării și au fost analizate în detaliu de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

1. Cutremurul din Vrancea (Martie 2024)

Primul mare seism al anului a fost resimțit pe 17 martie, în zona seismică Vrancea, epicentrul având o magnitudine de 5,6 grade pe scara Richter. Acest cutremur s-a produs la o adâncime de aproximativ 120 de kilometri și a fost simțit puternic în București, dar și în orașe precum Iași, Brașov și Galați. Nu au fost raportate victime, însă mai multe clădiri vechi din capitală au suferit avarii minore, iar locuitorii din zonele afectate au resimțit o stare de anxietate crescută.

2. Cutremurul din Oltenia (Mai 2024)

Al doilea cutremur important a avut loc pe 21 mai în regiunea Oltenia, cu o magnitudine de 5,4 grade. Epicentrul a fost localizat în apropierea municipiului Târgu Jiu, la o adâncime de doar 10 kilometri, ceea ce a amplificat efectele la suprafață. Numeroase clădiri au suferit avarii semnificative, iar autoritățile locale au declarat stare de urgență în zonă. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, dar daunele materiale au fost estimate la câteva milioane de lei.

3. Cutremurul din Transilvania (Iulie 2024)

Un alt seism major s-a produs pe 14 iulie în zona Transilvaniei, având o magnitudine de 5,8 grade. Acest cutremur a avut epicentrul în apropiere de orașul Sibiu și s-a resimțit în județele învecinate, inclusiv în Alba, Mureș și Cluj. Din cauza proximității de mai multe linii de transport și infrastructură critică, autoritățile au efectuat inspecții amănunțite pentru a evalua starea podurilor și drumurilor. Deși nu s-au raportat victime, câteva zeci de locuințe din mediul rural au fost avariate.

4. Cutremurul din Dobrogea (Septembrie 2024)

Cel mai recent cutremur major a avut loc pe 5 septembrie, în regiunea Dobrogea, având o magnitudine de 5,2 grade. Acesta a fost neobișnuit, deoarece Dobrogea nu este cunoscută pentru activitatea sa seismică frecventă. Seismul a avut epicentrul aproape de orașul Constanța și a fost resimțit până în Bulgaria. Din cauza amplasării sale, cutremurul a stârnit îngrijorări cu privire la potențialele efecte asupra infrastructurii portuare și a instalațiilor de rafinare a petrolului din zonă. În urma acestui eveniment, s-a decis consolidarea unor clădiri publice și instituții strategice.

Cauzele Activității Seismice Intense din 2024

Experții INFP atribuie frecvența și magnitudinea acestor cutremure unei acumulări de tensiuni tectonice în placa euroasiatică, care s-a manifestat mai intens în acest an. Zona Vrancea rămâne, totuși, principala sursă de risc seismic pentru România, iar seismele din alte regiuni sunt considerate evenimente relativ rare, dar care necesită monitorizare constantă.

Măsuri de Prevenire și Siguranță

În urma acestor evenimente, autoritățile române au intensificat campaniile de informare privind comportamentul în caz de cutremur, au implementat exerciții de evacuare și au inițiat programe de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Populația este sfătuită să se asigure că locuințele sunt pregătite pentru astfel de situații, să aibă un plan de urgență și să cunoască măsurile de protecție necesare.

România continuă să fie pregătită pentru a răspunde la situații de urgență, iar autoritățile colaborează îndeaproape cu comunitățile locale pentru a asigura siguranța cetățenilor în fața riscurilor seismice.

061
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.