Știri

Noua lege a pensiilor. Cine se poate pensiona mai devreme fără penalizări

Noua lege a pensiilor dă posibilitatea unei categorii de români să se pensioneze înainte de împlinirea vârstei standard, fără să fie penalizați. Iată ce condiții îndeplinesc cei care pot beneficia de această facilitate.

Se pot pensiona mai devreme, fără să fie penalizați la calcularea drepturilor, angajații care au lucrat cel puțin cinci ani peste vechimea completă de 35 de ani și care mai au maximum cinci ani până la atingerea vârstei standard de pensionare, prevede noua lege a pensiilor.

Iată, așadar, care sunt cele două condiții ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de această facilitate. Cele două condiții, atenție!, trebuie îndeplinite simultan.

1. Stagiul minim de cotizare: Persoana trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin 35 de ani, plus cei cinci ani suplimentari, ceea ce înseamnă, în total, 40 de ani de contribuție la sistemul public de pensii

2.Vârsta de pensionare: Persoana trebuie să aibă cel mult cinci ani până la vârsta standard de pensionare, care este de 65 de ani în cazul bărbaților și de 62 de ani și 3 luni pentru femei, urmând să crească treptat, în cazul celor din urmă, la 65 de ani până în ianuarie 2035

Exemplu: Un bărbat în vârstă de 60 de ani, care a cotizat timp de 40 de ani la sistemul public de pensii, poate ieși la pensie fără penalizări, pentru că că a depășit vechimea completă cu cinci ani.

Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Pensionarea anticipată, cu penalizări

Independent de condițiile menționate mai sus, noua lege a pensiilor permite și pensionarea anticipată, însă… cu penalizări. Astfel, cei care cer pensionarea anticipată trebuie să aibă cu cel puțin cinci ani mai puțin decât vârsta standard de pensionare și să fi depășit vechimea completă de 35 de ani cu maximum cinci ani.

Penalizările pentru pensionare anticipată se calculează în funcție de numărul lunilor de anticipare și de anii suplimentari de cotizare. De pildă, o persoană care vrea să se pensioneze anticipat la 61 de ani, după 36 de ani de cotizare (35 de ani stagiu complet plus 1 an suplimentar), va fi penalizată cu 0,4 la sută din pensie pentru fiecare lună de anticipare.

012
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.