Știri

Puțini români știu asta! Două aparate care nu trebuie conectate la o priză în același timp. Există riscul apariției unui incendiu

Prizele permit conectarea mai mult dispozitive la aceeași sursă de alimentare, dar puțini oameni se gândesc că anumite aparate puse la aceeași priză pot provoca un incendiu.

Prizele permit conectarea mai mult dispozitive la aceeași sursă de alimentare, dar puțini oameni se gândesc că anumite aparate puse la aceeași priză pot provoca un incendiu, riscurile fiind majore. Dispozitivele electronice au devenit o necesitate în societatea de astăzi, iar românii le pun la încărcat pentru a le putea utiliza un timp îndelungat. Totuși, există două aparate care nu lipsesc din nicio casă și care pot provoca un incendiu dacă sunt conectate la aceeași priză.

Aparatele care pot provoca un incendiu dacă sunt conectate la aceeași priză
Prizele de alimentare sunt esențiale pentru conectarea mai multor dispozitive la aceeași sursă de alimentare. Oamenii utilizează tot mai multe dispozitive, numărul de prize necesare crescând din ce în ce mai mult. Totuși, puțini știu că există două aparate electrocasnice pe care majoritatea oamenilor le au în casă și care pot provoca o nenorocire dacă nu sunt puse în priză corespunzător. Asta, pentru că anumite aparate necesită o putere mai mare și apare supraîncărcarea multiplă. Cablurile și componentele pot deveni fierbinți, iar asta poate duce la un incendiu.

Unul dintre aparate este fierul de călcat. Acesta are nevoie de o putere cuprinsă între 1.000 și 3.000 de wați, în funcție de model. Consumul de energie este ridicat, așa că poate exista presiune asupra circuitelor electrice, în special pe o priză multiplă care nu este proiectată să reziste la acea sarcină.

Al doilea aparat care necesită putere mare este cel de aer condiționat. Modelele mai mici au nevoie de aproximativ 1.500 – 2.000 de wați, în timp ce modelele mai mari au nevoie de peste 4.000 de wați. Astfel, prin conectarea celor două dispozitive la aceeași priză, suma cererilor de putere poate depăși capacitatea circuitului electric la care este conectat, existând posibilitatea de a apărea supraîncălzirea benzii de alimentare și, ulterior, riscul apariției unui incendiu. Totodată, supraîncălzirea poate deteriora aparatele conectate, reducându-le durata de viață, notează El Economista.

Astfel, este extrem de important să știm puterea dispozitivelor pe care le conectăm și să evităm să punem la o priză comună, simultan, aparate precum aerul condiționat și fierul de călcat.

015
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.