Știri

Cât de des mergi la baie spune multe despre sănătatea ta: constatările reieşite dintr-un studiu pe 1.400 de adulţi

Mişcările intestinale ar putea avea un impact important asupra microbiomului şi, prin urmare, asupra incidenţei bolilor cronice.

A avea o mişcare intestinală este o funcţie de bază a fiziologiei umane şi totuşi, din anumite motive, este încă învăluită într-o anumită aură de mister. Mulţi sunt convinşi, de exemplu, că este necesar să-şi facă nevoile în fiecare zi pentru a fi sănătoşi, dar realitatea este puţin mai complexă. Adevărul este că frecvenţa mişcărilor intestinale poate varia foarte mult de la o persoană la alta şi este influenţată de factori precum dieta, stilul de viaţă şi sănătatea generală.

Noi cercetări sugerează că cât de des mergem la baie ar putea dezvălui multe despre sănătatea noastră generală. Un studiu recent realizat de Institutul de Systems Biology (ISB) şi publicat în Cell Reports Medicine a analizat date de la peste 1.400 de adulţi pentru a înţelege mai bine legătura dintre frecvenţa defecării şi starea de sănătate. Extremele nu sunt bune Cercetătorii au identificat un „punct favorabil” pentru sănătatea intestinului: defecarea o dată sau de două ori pe zi pare să fie asociată cu îmbunătăţirea sănătăţii microbiomului, care, la rândul său, este legată de bunăstarea generală. Studiul a arătat cum oamenii care se aflau în această „zonă ideală” se lăudau cu un stil de viaţă caracterizat printr-o dietă bogată în fibre, hidratare adecvată şi activitate fizică regulată.

În schimb, atât constipaţia cronică (mai puţin de trei mişcări intestinale pe săptămână), cât şi constipaţia excesivă (de patru sau mai multe ori pe zi) au fost legate de probleme de sănătate, care afectează în special rinichii şi ficatul. De asemenea, analiza a relevat o corelaţie interesantă: bacteriile benefice asociate cu fermentarea fibrelor au fost mai prezente la persoanele cu o frecvenţă adecvată de defecare, în timp ce bacteriile mai puţin favorabile erau frecvente la cei care sufereau de constipaţie sau diaree. Frecvenţa defecării şi bolile cronice Deşi studiul nu a furnizat dovezi ale unei relaţii cauzale directe între frecvenţa mişcărilor intestinale şi bolile cronice, cu siguranţă a evidenţiat corelaţii semnificative.

Cu alte cuvinte, fără a aduce atingere faptului că vor fi necesare cercetări suplimentare în acest domeniu, un adevăr pare a fi stabilit: mersul prea des la baie este asociat cu inflamaţii şi probleme hepatice; constipaţia, pe de altă parte, a fost legată de o prezenţă mai mare a toxinelor în sânge, care pot afecta rinichii în timp. Pe scurt, o frecvenţă alterată a mişcărilor intestinale ar putea creşte riscul de a dezvolta boli cronice, boli cardiovasculare, boli inflamatorii intestinale sau alte afecţiuni autoimune.

Chiar şi la populaţia sănătoasă. Sfaturi pentru sănătatea intestinului Menţinerea intestinului sănătos este una dintre cheile unei vieţi lungi, fără boli. Cercetătorii au confirmat importanţa nutriţiei: o dietă bogată în fibre, bazată pe fructe, legume, seminţe şi nuci, este asociată cu o frecvenţă mai bună a defecării. La care se adaugă activitatea fizică regulată şi hidratarea adecvată. Şi fără alarme false: variaţiile ocazionale ale frecvenţei mişcărilor intestinale sunt perfect normale, poate din cauza schimbărilor în alimentaţie sau a momentelor de stres, precum călătoriile. Ce se întâmplă dacă există schimbări persistente? Atunci se impune o evaluare medicală.

054
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.