Una dintre cele mai mari provocări ale limbii române este reprezentată de ortografie. Aceasta presupune, în mod special, cunoașterea tuturor regulilor de scriere a cuvintelor, mai ales a celor care prezintă un anumit grad de dificultate datorită faptului că acestea nu se scriu așa cum se pronunță.
În limba română există o mulțime de astfel de cuvinte, care le dă mari bătăi de cap multor elevi și chiar adulți și îi determină pe aceștia să se oprească din scris preț de câteva secunde pentru a verifica dacă au scris corect anumite cuvinte și, în acest fel, să nu se facă de râs. O greșeală pe care nouă din zece români o fac în scris este aceea că nu știu cum se scrie corect, așază sau așează, două variante de scriere care creează confuzie de cele mai multe ori.
Puțini sunt cei care reușesc să facă deosebirea între aceste variante și știu care este regula care stă la baza scrierii corecte a acestui verb. Vom examina ambele variante, vom discuta despre semnificația fiecăreia dintre ele și te vom ajuta să înțelegi care este varianta corectă și care este explicația din punct de vedere ortografic care stă în spatele acestei confuzii.
De ce se face confuzie între așază și așează
De regulă, forma acestui verb care este folosită în mod frecvent, în vorbirea curentă ori în scriere, este așează. Atât de des este aceasta utilizată, încât multor oameni li se pare firesc ca ea să fie, de fapt, și forma corectă. Altfel spus, unii ar spune că nu există o variantă corectă și una incorectă, ci aceasta depinde de sunetul pe care îl reprezintă.
În realitate, lucrurile stau altfel. La o simplă verificare a regulilor de scriere din gramatica limbii române vom observa faptul că, în cazul de față, varianta corectă este așază, iar pentru asta există o regulă de bază, precum și o explicație simplă care îi vor ajuta pe cei care greșesc să facă diferența și în cazul altor verbe aflate în aceeași situație.
Pentru a evita confuziile și erorile ortografice este important să înțelegem regulile de scriere a cuvintelor și să le aplicăm în mod corespunzător. Înainte de a explora variantele aşază și aşează este important să facem o scurtă precizare. Dacă, în pronunție, diferența între cele două variante nu este, poate, atât de evidentă, în schimb, atunci când este vorba de scrierea lor, trebuie să știi că există o regulă care va da forma corectă pe care trebuie să o scriem.
Diferența între așează și așază este subtilă, dar esențială. Aceste cuvinte sunt omonime și este ușor să le confundăm, însă ambele sunt corecte, conform noului dicționar normativ. Este important să menționăm faptul că ambele sunt utilizate în prezent în limba română și pot fi folosite corect în diferite situații. Cu toate acestea, prin înțelegerea semnificației fiecăruia dintre acestea și a diferenței ortografice subtile putem folosi cuvântul corect în contextul potrivit.
În același timp, cuvântul așează este mai des utilizat în limba română decât așază deoarece se referă la o acțiune de așezare sau de organizare, care este mai des întâlnită în viața de zi cu zi. În plus, este un cuvânt mai formal, care poate fi folosit într-un context mai academic sau profesional. De cealaltă parte, cuvântul așază este folosit mai des în contextul obiectelor materiale sau fizice, precum pachete, cutii, etc.. Acest cuvânt este adesea utilizat în contextul fizic al unui spațiu și poate fi folosit într-un mod mai informal comparativ cu așează.
Iată câteva exemple pentru a ilustra diferența între cele două cuvinte: Așază cutia pe raftul de sus. Așază-te pe scaunul acela! Asează-ți hainele în dulap. Așează mâncarea pe masă. Cum se scrie corect: așază sau așează? Ținând cont de cele precizate anterior, în ceea ce privește verbul a (se) așeza, singurele forme corecte la indicativ prezent, persoana a III-a, singular și plural, sunt: el/ea/ei/ele așază. Aceasta este o formă de prezent a verbului, care înseamnă „a aranja” sau „a organiza”.
Spre exemplu, se poate spune „punem ceva într-un anumit loc”, „organizăm cărțile în ordine alfabetică”, „stau pe acest scaun”, etc. Forma la infinitiv a verbului este a așeza, iar formele conjugate sunt următoarele: eu așez, tu așezi, el/ea/ei așază, noi așezăm, voi așezați, ei/ele așază. Principala regulă care ne indică forma corectă este aceea că, după literele „ș” și „j”, în interiorul rădăcinii cuvintelor, terminația va fi întotdeauna „a”, nicidecum „ea”, scrie site-ul Deștepți.ro. Așadar, forma corectă, la indicativ prezent, persoana a III-a, singular și plural a verbului a (se) așeza este el/ea așază. În același timp, va trebui să fim atenți și la pronunția sunetului „s” sau „z” din cuvintele pe care le scriem deoarece aceasta va determina litera corespunzătoare. Este important de știut faptul că există și varianta așează.
Aceasta este, însă, considerată învechită și nu se mai folosește în limba română modernă de trei decenii. Înainte de reforma ortografică, care s-a produs în anul 1993, această formă era acceptată, însă ulterior a fost eliminată din scriere. Prin urmare, atunci când dorim să folosim forma corectă a acestui verb, trebuie să optăm pentru „așază”. Varianta „așează” nu mai este folosită și, deci, va trebui evitată pentru a nu se crea confuzii și erori ortografice.