Știri

Prognoza ninsorilor. România va fi afectată profund de un fenomen care i-a alarmat pe meteorologi

Prognoza ninsorilor pentru iarna 2024-2025 vine cu mari surprize. Vom avea parte de anomalii în Europa din cauza fenomenul La Niña.

Chiar dacă vom avea parte de un început de iarnă blând, cu puțină zăpadă, prezența atmosferică a fenomenului La Niña va influența în mod neașteptată sezonului de iarnă 2024/2025.

La Niña vine din regiunea Oceanului Pacific, care se schimbă între fazele calde și cele reci. De obicei, există o schimbare de faze la fiecare unu sau trei ani. Faza caldă se numește El Niño, iar faza rece se numește La Niña.

În comparație cu prognoza de luna trecută, datele arată o creștere a cantității de zăpadă în Europa din cauza fenomenului La Niña, care va aduce aer rece din Pacific.

Numit și „faza rece” a fenomenului El Nino Southern Oscillation (ENSO), La Nina se referă la reducerea temperaturii de la suprafața oceanului în centrul și estul Pacificului ecuatorial.

Mai exact, fazele ENSO influențează semnificativ precipitațiile tropicale, tipurile de presiune și dinamica complexă dintre ocean și atmosferă, fiind afectate cantitățile de zăpadă care vor cădea iarna aceasta în Europa și nu numai.

Cum va fi iarna 2024-2025 în Europa

Potrivit analizelor de prognoză ECMWF și UKMO, media sezonieră arată zăpadă sub medie pe cea mai mare parte a continentului. Dar, arată specialiștii, dacă ne uităm la schimbarea prognozei sezoniere, putem observa că cele mai recente date arată, de fapt, mai multe ninsori decât prognoza emisă anterior.

În comparație cu datele de prognoză din septembrie, datele din octombrie arată căderi mai mari de ninsoare în Europa centrală și de vest. În decembrie vor fi mai puține ninsori decât în ​​mod normal în multe zone ale Europei. Excepție face nordul continentului.

Zăpadă mai multă este prognozată pentru Scandinavia din cauza influenței unui sistem de joasă presiune și a fluxului asupra nordului Europei. Prognoza zăpezii pentru ianuarie arată că va redusă pe o mare parte a continentului.

Februarie arată o oarecare îmbunătățire, cea mai mare parte a bătrânului continentului fiind sub zăpadă, dar mai puțină decât în ​​mod normal. Dar unele zone centrale prezintă o creștere a zăpezii, iar deficitul general este mai mic față de ​​lunile precedente.

Surpriza vine la finalul iernii, mai precis în martie, care va aduce mai multe ninsori decât în februarie, în centrul și în sudul continentului. Prognoza ninsorilor pentru martie arată căderi substanțiale în sudul Canadei, nordul Statelor Unite și vestul central superior. Jumătatea de sud a Statelor Unite este prognozată cu mai puține ninsori decât în ​​mod normal pentru începutul primăverii, arată severe-weather.eu.

052
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.