Magazin

SĂRBĂTOARE MARE 11 NOIEMBRIE 2024 – ce este bine să faci

Pe 11 noiembrie 2024, creștinii ortodocși sărbătoresc ziua Sfântului Mina, un sfânt cunoscut și iubit de credincioși pentru ajutorul oferit celor aflați în dificultate și pentru protecția pe care o oferă în fața nedreptăților și a necazurilor. Sfântul Mina este protectorul celor păgubiți, al celor care caută dreptatea și al celor care se confruntă cu situații dificile. Aceasta este o zi importantă în calendarul religios, o zi în care oamenii vin cu rugăciuni către sfânt pentru a primi liniște și speranță.

Sfântul Mina a trăit în secolul al III-lea, fiind un soldat în armata romană, dar și un credincios convins. El și-a dedicat viața credinței și, după ce a refuzat să renunțe la creștinism în fața presiunilor autorităților romane, a fost supus martiriului. Pentru curajul și dăruirea sa, Sfântul Mina a fost canonizat și este cinstit ca sfânt făcător de minuni.

Tradiții și Obiceiuri de Ziua Sfântului Mina

În ziua Sfântului Mina, credincioșii obișnuiesc să aprindă lumânări și să se roage pentru a primi protecție împotriva răului, pentru a avea parte de dreptate în fața necazurilor și pentru a obține vindecare sufletească și fizică.

Aprinderea lumânărilor – O tradiție puternică este aprinderea lumânărilor pentru sufletele celor dragi și pentru cei care trec prin momente grele. Lumânarea aprinsă simbolizează speranța și lumina divină care alungă întunericul necazurilor.

Rugăciuni speciale – Credincioșii se roagă Sfântului Mina pentru rezolvarea problemelor, în special celor legate de pierderi, furturi și nedreptăți. Sfântul este cunoscut pentru ajutorul oferit celor care și-au pierdut bunurile sau care caută dreptate.

Fapte bune – De ziua Sfântului Mina, este bine să facem fapte bune, să fim generoși și să ajutăm pe cei care au nevoie. Se spune că astfel putem primi și noi ajutor în momentele de cumpănă.

Ce Este Bine să Faci de Ziua Sfântului Mina

Participă la slujbă – Dacă este posibil, participarea la o slujbă dedicată Sfântului Mina este o modalitate de a-l cinsti și de a primi binecuvântarea lui.

Roagă-te pentru protecție – Dacă te confrunți cu dificultăți sau nedreptăți, roagă-te Sfântului Mina pentru ajutor și eliberare de grijile care te apasă.

Fii alături de cei în nevoie – În această zi este important să fim alături de cei aflați în suferință. Orice ajutor oferit cu inima deschisă poate fi o binecuvântare atât pentru cel care primește, cât și pentru cel care oferă.

Evită conflictele și necazurile – Se spune că de ziua Sfântului Mina este bine să eviți orice conflict, să cauți pacea și înțelegerea, fiind o zi destinată împăcării și armoniei.

Prin respectarea acestor tradiții și obiceiuri, ziua Sfântului Mina poate deveni un prilej de reflecție, de rugăciune și de apropiere de valorile spirituale.

Rugăciunea puternică ce trebuie rostită în ziua de 11 noiembrie

„O, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție: vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu.

De aceea mă rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijinește pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiidcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine ticălosul și scârbitul, ca să alerg la ajutorul tău. Am auzit de neguțătorul acela din pământul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugăciuni, nu numai că ai vădit pe ucigașul său și l-ai scos din paguba lui dându-i îndărăt punga cu galbeni; dar, o! minune, că și din mort și tăiat în bucăți, tu l-ai vindecat și l-ai făcut sănătos.

Asemenea și lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur ținut în mâini, fiindcă îl făgăduise bisericii tale. Tot așa și femeia Sofia, care venea spre închinare în sfânt locașul tău, nu numai că a fost izbăvită de ostașul acela ce o silea spre păcat, dar și pe ostaș, după cuviință l-ai certat. La fel și șchiopul care venea la sfântă biserica ta spre închinare, cu rugăciune îndată l-ai tămăduit. Asemenea și femeii celei mute, i-ai deschis graiul și vorbea curat. De asemenea atunci când evreul dăduse prietenului său creștin o pungă cu glabeni, pe care creștinul tăgăduia că a primit-o, jurând pentru aceasta chiar în biserica ta, tu nu numai că ai izbăvit pe creștin de jurământ, dar și evreul, văzând minunea ta, a crezut întru tine și a venit la credința creștină. Aceste minuni ale tale, sfinte, m-au făcut și pe mine a crede că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor și minunat. De aceea încredințat sunt că tot cel ce aleargă la tine, cerând cu credință ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta și eu cred că tu același ești, sfinte, ca atunci și astăzi, că oricine a alergat la tine nu s-a întors neajutat.

Pentru aceeea și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg la tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, și mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenice Mina, ca să te rogi pentru mine păgubașul și scârbitul, lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri. Către Acela roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întrutotlăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!„

11 noiembrie, tradiții și superstiții păgâne

Semnele zilei ne spun cum va fi vremea în viitorul apropiat:

– se aud ciori – vine un val de frig;

– nori joși – vine înghețul;

– îngheț pe copaci – iarnă fără zăpadă;

– plouă în această zi – va fi cald în 10 zile.

Ce să nu faci pe 11 noiembrie
Astăzi, ca în orice altă zi, Biserica este împotriva certurilor, calomniei, bârfei, defăimării, condamnării, invidiei, lăcomiei, răzbunării și disperării.

Nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul.

Semnele populare sfătuiesc ca în această zi să nu se facă nunți – se crede că tinerii se vor despărți repede.

Ce să faci pe 11 noiembrie
Sfântul Teodor a fost renumit pentru numeroasele miracole din timpul vieții sale.

Oamenii se roagă sfântului împotriva incendiilor bruște, a atacurilor animalelor și îi cer ajutorul în caz de afecțiuni stomacale și probleme respiratorii.

Pe vremuri, oamenii încercau să termine toate lucrările agricole din grădină până la această dată – dacă reușești să faci asta, anul va fi roditor.

0104
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.