Moartea lui Silviu Prigoană a provocat șoc în România. Afaceristul s-a stins din viață la doar 60 de ani și șocat opinia publică prin modul în care s-a stins atât de rapid.
Fresh24.ro este primul site din România care a publicat testamentul lui Prigoană și, deși se vorbește în spațiul media că fostele soții nu vor primi nimic și că niciuna nu ar fi inclusă în testament, echipa noastră a aflat cum va avea drept de moștenire Adriana Bahmuțeanu și de ce ea va avea un cuvânt foarte greu de spus atunci când succesiunea va fi deschisă.
Adriana Bahmuțeanu are un cuvânt greu de spus la dezbaterea succesiunii
În momentul în care va fi deschisă dezbaterea succesiunii a răposatului Silviu Prigoană la masa succesorală trebuie să fie chemată și Adriana Bahmuțeanu care în numele celor 2 copii ai săi va negocia împărțirea averii.
Situația aceasta este cât se poate de neplăcută pentru fii cei mari al lui Silviu Prigoană care, conform unor surse, ar încerca să amâne dezbaterea succesiunii până când cei doi frați devin majori.
Ce spune legea? Este de partea Adrianei Bahmuțeanu
Un minor poate dobândi calitatea de moștenitor și, respectiv, să accepte o moștenire, prin curator numit prin dispoziție al autorității tutelare a primăriei de la domiciliul minorului sau prin hotărâre a instanței de tutelă. Notarul public va efectua o adresă în acest sens către serviciul de autoritate tutelară al primăriei competente.
Dacă moștenirea are sarcini sau datorii, moștenitorul minor va răspunde pentru acestea numai cu bunurile moștenite, proporţional cu cota sa, conform art. 1114 alin. 2 din Noul Cod Civil. De altfel, conform noului Cod Civil, acest tip de acceptare a moștenirii, numită în trecut „acceptare sub beneficiu de inventar”, este aplicabilă tuturor categoriilor de moștenitori (legali, legatari universali sau cu titlu universal), nu doar minorilor sau persoanelor puse sub interdicție judecătorească.
Acceptarea succesiunii de către minor. Autorizarea instanței de tutelă
Există situații în care la moștenirea defunctului vin și copii minori. Așadar, minorii pot avea calitatea de moștenitori ai unei persoane decedate.
Chiar și așa, menționăm că minorii nu pot încheia anumite acte juridice singuri. În aceste condiții, se pune întrebarea dacă minorul poate accepta singur succesiunea.
Răspunsul este nu, acceptarea succesiunii nu face parte din categoria actelor juridice care pot fi încheiate de către minor fără autorizarea instanței de tutelă și fără a fi reprezentat de o persoană majoră.