Știri

19 noiembrie: Sărbătoare importantă în calendarul ortodox

Dacă ninge în această zi, va fi multă zăpadă iarna. Marți, 19 noiembrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Proroc Avdie și pe Sfântul Mucenic Varlaam. Ce tradiții și superstiții aveau strămoșii noștri în această zi? Conform credințelor păgâne, semnele zilei erau folosite pentru a prezice cum vor fi vremea și iarna în viitorul apropiat.

– Dacă în această zi apare gheață pe râu, aceasta nu se va topi până în primăvară;

– Dacă ninge în această zi, toată iarna va fi înzăpezită.

Sărbătoare 19 noiembrie – Ce să nu faci

Astăzi, ca în orice altă zi, Biserica este împotriva certurilor, calomniei, bârfei, defăimării, condamnării, invidiei, lăcomiei, răzbunării și disperării.

Nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul.

Astăzi nu aruncați resturile de mâncare – acestea ar trebui date animalelor pentru ca acestea să nu sufere.

Conform credințelor populare, nu ar trebui să ieșiți din casă inutil în această zi, mai ales după apusul soarelui – se crede că acest lucru poate avea consecințe nefaste sau că puteți contracta o boală.

Sărbătoare 19 noiembrie – Ce să faci

În vechime, se credea că spiritele rele se agitau în această perioadă, așa că toate ferestrele și ușile din casă erau închise.

Se recomandă să scăpați de lucrurile vechi în această zi – se crede că în acest fel o persoană scapă de probleme și griji inutile.

Creștinii respectă în continuare rânduielile din Postul Crăciunului.

Calendar ortodox 19 noiembrie 2024. Rugăciune către Sfântul Proroc Avdie ca să-ţi găseşti liniştea

Pomenind prăznuirea proorocului tău Avdie, Doamne, printr-însul Te rugăm: izbăveşte sufletele noastre.

Cu Dumnezeiască Lumină strălucindu-ţi mintea, prin vedere lămurită ai vestit cele viitoare, Proorocule Avdie, de Dumnezeu primite, prooroc mare al harului făcându-te însuţi lui Dumnezeu şi rugându-te neîncetat pentru noi toţi. Amin.

Sfântul Proroc Avdie era din pământul Sihem, din ţarina lui Vitaharam. Potrivit crestinortodox.ro, a trăit cu opt sute de ani înainte de naşterea lui Hristos.

Numele Avdie înseamnă „robul Domnului“ şi a slujit mai întâi lui Ahav şi apoi lui Ohozia. Murind Ahav şi dupa dânsul luând împărăţia lui Israil fiul său Ohozia, în acea vreme Sfântul Avdie slujea în rândurile ostasilor. Şi a fost el unul din cei trei căpitani care s-au trimis de Ohozia la Ilie Proorocul cu câte cinci soldaţi, dintre care peste doi, căzând foc din cer, i-a ars, după cuvântul proorocului.

Iar al treilea căpitan, care era Avdie, a fost miluit pentru că s-a apropiat cu smerenie de Sfântul Proroc Ilie şi s-a închinat în genunchi înaintea lui şi l-a rugat, zicând: „Omule al lui Dumnezeu, cruţă sufletul meu şi sufletele robilor tăi.” Deci Sfântul Ilie l-a cruţat pe el şi l-a sculat, ducându-se împreună cu el la împăratul. Din acea vreme a lasăt Avdie slujba împăratului şi a mers în urma Sfântului Prooroc Ilie, luand duhul proorociei, ca cel ce păzise şi hrănise pe proorocul Domnului şi ca cel ce urmase proorocului. Apoi murind, a fost îngropat împreună cu părinţii săi.

06
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.