Plantele din apartament au cerințe de udare ușor diferite. Cel mai bine este să le udați strict când este necesar, mai degrabă decât după un calendar prestabilit. Cactușii și suculentele au nevoie de mai puțină apă; plantele cu flori au nevoie de mai multă apă. Evitați stropirea pe frunze și pe tulpini, ceea ce poate încuraja bolile și pătarea frunzelor.
La fel ca udarea excesivă, este important să evitați suprafertilizarea plantelor de apartament. Prea mult îngrășământ le poate arde rădăcinile și le poate împiedica creșterea. Pentru plantele cu flori, utilizați un îngrășământ în care proporția de azot, fosfor și, respectiv, potasiu sunt relativ egale. Dacă conținutul de azot este prea mare, planta poate crește multe frunze, dar puține flori. De asemenea, este o idee bună să folosiți un îngrășământ care să includă micronutrienți pentru a evita deficitul de nutrienți.
Trucuri de îngrijire a florilor din apartament
Praful se adună pe frunze, așa că spălați-le cu un duș ușor de apă la temperatura camerei sau stergeți-le cu o perie moale, dacă plantele au frunze păroase. Pentru plantele cu frunze netede, puteți folosi o cârpă, pentru a șterge ușor praful adunat pe ele. Acest lucru nu numai că îmbunătățește aspectul plantei, dar o va ajuta să absoarbă mai multă lumină.
Tăierea plantelor de apartament ajută la întinerirea lor. Încercați să faceți tăieturi chiar deasupra unui set de muguri sau lăstari laterali, la tulpina pe care doriți să o tăiați. De aici va începe noua creștere. De asemenea, îndepărtați toate frunzele și tulpinile moarte sau bolnave.
Există insecte care atacă plantele de apartament. În acest caz, aăpunul insecticid este un tratament eficient și ușor de utilizat pentru majoritatea dăunătorilor, cum ar fi afidele și acarienii. O pulverizare puternică de apă ajută la îndepărtarea populației de dăunători. Frunzele cărnoase pot fi șterse cu o bucată de vată cu spirt.
Indiferent de tratamentul pe care îl folosiți, fiți consecvenți. Pentru dăunătorii cu reproducere rapidă, cum ar fi afidele și acarienii, poate fi necesar să tratați plantele o dată pe săptămână, timp de aproximativ o lună pentru a scăpa de ei. Muștele negre, minuscule, care bâzâie în jurul solului sunt dăunători obișnuiți ai plantelor de apartament și apar în număr mare când plantele sunt supraudate.
Lăsați suprafața solului să se usuce între udări și asigurați-vă că îndepărtați orice frunze moarte de pe suprafața solului. Dacă nici așa nu scăpați de dăunători, veți replanta într-un sol proaspăt și într-un recipient curat.
În final, iată șapte trucuri pentru florile tăiate și plantele pe care le creșteți în apartament:
1. Prospețimea florilor din vază se poate menține un timp mai îndelungat, dacă, înainte de a fi așezate în vază, le scufundați în întregime în apă, pentru câteva ore. În felul acesta, apa nu trebuie schimbată zilnic. Când schimbați apa, trebuie să fie la temperatura camerei.
2. Florile tăiate din vaze se mențin proaspete timp îndelungat, dacă vom pune în apa acestora două cuburi de zahăr.
3. Florile care au început să se veștejească își revin, dacă înmuiem cozile în proporție de 2/3 în apă fiartă și le ținem până constatăm o înviorare. Apoi tăiem partea din cozi care a fost în apă fiartă și punem florile într-o vază cu apă rece.
4. Mirosul neplăcut al apei din vazele cu flori poate fi prevenit, dacă introduceți în vază o monedă de cupru.
5. Atunci când oferiți flori cadou, conform codului bunelor maniere, acestea trebuie oferite cu codițele în jos și părțile înflorite în sus, nu invers. Frunzele plantelor de apartament vor căpăta luciu, dacă le veți șterge cu un tampon de vată îmbibat în bere sau glicerină. Există, bineînțeles, soluții speciale sub formă de spray pentru luciul frunzelor.
6. În timpul concediului puteți asigura udatul florilor prin trecerea unui tifon cu un capăt pe pământul plantei, iar celălalt într-un vas cu apă. Astfel, plantele își vor asigura singure aportul necesar de apă. De asemenea, un pet umplut cu apă și introdus în pământul din ghiveci, cu gura în jos, va alimenta planta cu apă cât timp veți lipsi de acasă.
7. Zațul de cafea ține insectele la distanță, de aceea nu-l mai irosiți, ci aruncați-l la rădăcina unei plante sau peste pământul din ghiveciul unei plante.