Știri

Cele trei simptome pe care românii le ignoră. Acestea ascund, de fapt, una din cele mai grave afecțiuni care i-a multe vieți

Cancerul de col uterin, supranumit „ucigașul tăcut,” este una dintre cele mai grave afecțiuni care afectează femeile din întreaga lume.

Din păcate, simptomele sale sunt adesea trecute cu vederea sau confundate cu alte probleme de sănătate mai puțin grave, ceea ce face ca diagnosticarea precoce să fie esențială.

Specialiștii atrag atenția asupra a trei simptome principale pe care femeile nu ar trebui să le ignore niciodată. Identificarea acestor semne timpurii poate crește șansele de supraviețuire până la 95%, în comparație cu doar 15% atunci când cancerul este depistat în stadii avansate, potrivit Daily Mail.

Simptomul 1: Sângerări anormale
Sângerările abundente în timpul menstruației, sângerările între menstruații, după actul sexual sau după instalarea menopauzei pot fi un semnal de alarmă.

Aceste sângerări apar din cauza fragilității țesutului canceros, care sângerează ușor. În cazurile avansate, țesutul sănătos din jur poate fi, de asemenea, deteriorat, ducând la sângerări suplimentare.

Deși sângerările anormale pot avea cauze mai puțin grave, cum ar fi dezechilibrele hormonale, polipii, fibroamele sau endometrioza, ele pot indica și prezența unui cancer de col uterin.

Simptomul 2: Durere în timpul actului sexual sau dureri pelviene
Durerea resimțită în timpul actului sexual sau durerea persistentă în zona inferioară a spatelui, pelvisului sau abdomenului inferior este un alt simptom frecvent.

Aceste dureri pot fi cauzate de tumori care apasă pe oase, nervi sau organe din apropiere. În plus, inflamația colului uterin, care poate fi rezultatul unei tumori, poate face actul sexual dureros.

Durerea poate avea și alte cauze, cum ar fi menopauza, infecțiile sau iritațiile, însă este important să fie investigată de un specialist.

Simptomul 3: Senzație constantă de epuizare
Sângerările abundente pot duce la pierderi semnificative de fier, provocând anemie și o senzație constantă de oboseală. Epuizarea nejustificată poate fi unul dintre primele semne care indică faptul că ceva este în neregulă.

Depistarea precoce face diferența dintre viață și moarte
Angela Sarmiento Bentancourt, specialist medical, subliniază că toate femeile care experimentează aceste simptome ar trebui să consulte un medic pentru a exclude un posibil diagnostic de cancer de col uterin.

Este mult mai probabil ca aceste semne să fie cauzate de afecțiuni mai puțin grave, precum sindromul ovarului polichistic, infecții sau alte probleme ginecologice, dar nu trebuie niciodată ignorate.

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei. Țările cu venituri mici și medii au cele mai mari rate de incidență și mortalitate din cauza acestei boli, deoarece multe femei nu au acces la screening și tratament precoce.

Vaccinul HPV: O soluție de prevenție eficientă
În 99% din cazuri, cancerul de col uterin este cauzat de infecția cu un tip de papilomavirus uman (HPV) cu risc ridicat. Din fericire, vaccinul împotriva HPV oferă protecție eficientă în proporție de peste 80% și reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de prevenire a acestei boli.

07
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.