Seria de peste 8.000 de cutremure, din insula Santorini, Grecia, una dintre destinațiile preferate de vacanță ale turiștilor, afectează și România? Seismologul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, dar și cercetător științific, ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre activitatea seismică din Santorini, care a pus locuitorii pe fugă, dar și despre cea din România, în 2025.
„Numai Vrancea zgâlțâie serios România”
Gheorghe Mărmureanu, cercetător științific, a dorit să facă unele precizări, exclusiv pentru Click!, privind valul de seisme din insula Santorini, Grecia:
„Nu vă îngrijorați, acele cutremure sunt locale, nu au nicio legătură cu România. Eu am fost în foarte multe locuri din lume, pentru studii, dar în Santorini nu am mers tocmai pentru că nu ne afectează direct, sub nicio formă, chiar dacă par oarecum aproape de noi. Acolo, în Santorini, este o poveste mai veche, de-a lungul vremii s-a tot înregistrat o activitate seismică frecventă.
Singura noastră grijă să fie Vrancea! Numai Vrancea zgâlțâie serios România, de aici au pornit cutremurele puternice, precum cel din 4 martie 1977, de peste 7 grade pe scara Richter. Cred însă că, potrivit calculelor, în următorii 5 ani, Vrancea va sta cuminte. Vor mai fi seisme în România, dar nu de intensitate foarte mare. Nici cutremurele din Turcia nu ne afectează, să nu se mai sperie românii. Unda seismică o virează, de la Istanbul, spre Africa de Nord, nu vine spre noi”.
Sfat pentru turiștii care vor să viziteze, în viitor, insula Santorini din Grecia
Gheorghe Mărmureanu îi sfătuiește pe turiștii români, care vor dori, pe viitor, să viziteze Santorini, după ce zona se va mai liniști, din punct de vedere seismic, să fie precauți:
„Eu nu spun ca turiștii să mai meargă sau să nu meargă, în vacanțe, în Santorini, după ce insula va fi redeschisă turismului, însă trebuie să fie precauți. Să învețe cum să se protejeze, în caz de cutremure. Am înțeles însă că mereu au fost, de fapt, avertizați, de ghizi. Există riscuri”, ne-a mai spus specialistul în seismologie, vestit în întreaga lume.
Speriați, foarte mulți locuitori și-au părăsit casele din Santorini, de teama unui cutremur devastator. Primarul din Santorini, Nikos Zorzos, a declarat însă că insula este pregătită pentru o activitate seismică care „poate dura mai multe săptămâni” și îi îndeamnă pe localnici să o abordeze „cu răbdare și calm”, a spus el citat de BBC.
Acesta a mai precizat că există planuri pentru construirea de adăposturi și furnizarea de alimente pentru populație, în cazul în care apar cutremure mai mari.
Cutremure mici și dese, în România, în 2025
Dar, și în România, anul 2025 a debutat cu o serie de cutremure de mică intensitate, de 2-3 grade pe scara Richter:
„Nu vă speriați! Un cutremur mare, ca în 1802, de 7,9-8,2 grade pe scara Richter nu va fi prea curând. Unda sa de șoc s-a resimțit atunci și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee. Noroc că a fost foarte adânc și că nu a produs pagube majore. Vor fi cutremure mici și dese, asta e bine, astfel se evită un seism major”, a mai menționat Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Click!
Ghid de supraviețuire, în caz de cutremur major
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ne învață cum să ne comportăm, în caz de cutremur:
1. Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului
2. Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşiți afară şi nu vă duceţi pe balcon
3. Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta
4. Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior
5. Protejaţi-vă capul şi faţa
6. Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci
7. Dacă este posibil, închideți sursele de foc, cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic
8. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul
9. Deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur
10. În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, căutați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; Ulterior, veți căuta să alarmați, prin diferite metode, vecinii, cât și echipele de salvare, de intervenție, de prezența dumneavoastră