Știri

Doua cutremure majore în Grecia, unul după altul. Nu în Santorini! Oamenii sunt foarte speriați „S-a auzit un huruit foarte puternic”

Grecia a fost zguduită în urmă cu câteva minute de un cutremur major care a băgat în sperieți cei peste 137 de mii de oameni care locuiesc în orașul Irakleion.

La scurt timp după primul seism s-a produs un al doilea care a fost și mai puternic și oamenii au început să reacționeze pe rețelele de socializare, dar și pe aplicația de monitorizare EMSC.

Grecia se zdruncină la de la Cutremure

Oamenii din Grecia, deja speriați după cele peste 8000 de seisme din Santorini, au fost zguduiți de un val de cutremure într-o altă zonă.

Cel mai puternic din cele 7 cutremure care s-au produs până la ora redactării acestei știri a avut magnitudinea de 5.1 grade, iar martorii seismului au scris pe aplicația EMSC că s-a auzi foarte puternic, un huruit îngrozitor care i-a făcut imediat să se adăpostească.

Locul a fost la scurt timp zdruncinat de peste 7 replici ale cutremului, toate având magnitudine de peste 4.3 grade pe scara Richter.

„Sunt speriat, totul a durat 6-7 secunde. Este îgrozitor”

„S-a auzit un huruit puternic.”

„A fost teribil, ce se întâmplă?”

Sunt doar câteva din mărturiile de pe rețeua de monitorizare EMSC.

Știre în curs de actualizare.

Două noi cutremure în Santorini, Grecia. Insula s-ar putea distruge iremediabil

Alte două seisme, fiecare cu magnitudinea de 4,1 grade, au zguduit duminică zona situată între insulele Santorini şi Amorgos, în regiunea sudică a arhipelagului Cicladelor, au relatat media elene.

Regiunea este afectată de o serie de sute de cutremure înregistrate în ultimele două săptămâni, care au provocat un exod al localnicilor şi al turiştilor, în special de pe insula Santorini, una dintre cele mai importante destinaţii turistice ale Greciei.

Potrivit cotidianului Ekathimerini, primul seism s-a produs la nord-vest de insula Anafi, iar al doilea a avut loc la nord-est de Santorini.

Specialiştii eleni avertizează asupra unui „risc ridicat” de alunecări de teren pe toată lungimea calderei vulcanice din Santorini, pe marginea căreia sunt situate capitala, Fira, şi unul dintre cele mai mari oraşe din zonă, Oia.

Majoritatea seismologilor şi geologilor susţin că riscul de producere a unui seism cu o magnitudine mai mare de 6 sunt reduse, deşi sunt de acord că este probabil ca seria de cutremure să continue să zguduie insula timp de mai multe săptămâni, poate chiar luni.

Activitatea seismică ar fi cauzată de mişcări ale plăcilor tectonice dintre Santorini şi Amorgos, şi nu de cei doi vulcani din zonă, deşi aceasta nu înseamnă că trepidaţiile nu pot relansa activitatea vulcanică, potrivit experţilor.

Începând de joi, autoritățile au instituit starea de urgență pe insulă, măsură ce se va menține până pe 3 martie, iar peste 11.000 de persoane au fost evacuate preventiv.

Accesul în zonele cu risc ridicat este restricționat, în timp ce echipe de intervenţie formate din militari, pompieri și polițiști, alături de câini antrenați, au fost desfăşurate pe insulă, iar un centru mobil de operațiuni, ambarcaţiuni şi elicoptere rămân în alertă.

071
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.